Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Neixen tres pollets de Gaig Blau a l’Alt Camp

El GEPEC-EdC va començar un projecte per a la recuperació d’aquesta espècie fa set anys

28 julio 2022 10:32 | Actualizado a 28 julio 2022 10:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Han nascut tres polls de gaig blau a la plana de secà de l’Alt Camp. El passat dissabte 16 de juliol es van anellar els tres individus per part del Gepec-EdC, que va començar un projecte de conservació juntament amb el Grup de defensa i promoció de La Plana de Secà de l’Alt Camp, els agents rurals del territori i el suport personal i econòmic de l’empresa sueca IKEA.

La població d’aquesta espècie ha patit un retrocés considerable en aquests darrers anys, especialment al Camp de Tarragona. Són diversos els factors que agreugen l’estat de propera amenaça del gaig blau al territori, com la falta d’espai per a criar, els canvis agrícoles i urbanístics dels terrenys o la falta d’aliment per l’ús excessiu d’insecticides o herbicides.

El projecte “Gaig Blau” es va iniciar fa 7 anys amb l’objectiu d’ajudar a recuperar la població al lloc amb les condicions més favorables per l’espècie. Així doncs, es van col·locar 8 caixes niu de mides específiques pel gaig blau a la plana de secà, prop del municipi de Valls.

$!Gaig blau a la caixa niu. Foto: Ferran Aguilar (GEPEC-EdC)

El GEPEC-EdC afirma que aquest espai és idoni per a la seva recuperació perquè és on es conserva l’activitat agrícola més tradicional i que conseqüentment afavoreix moltes espècies vinculades a l’agricultura, entre les quals s’hi troba el gaig blau.

L’èxit del projecte ha permès renovar la col·laboració del GEPEC-EdC amb IKEA, i pròximament es col·locaran 10 caixes niu més a la mateixa àrea amb la finalitat d’augmentar i consolidar la població de gaig blau. El GEPEC-EdC agraeix la implicació d’IKEA i els seus treballadors, la confiança atorgada a l’entitat i la sensibilitat ambiental mostrada apostant per un projecte difícil d’assolir.

Per altra banda, l’entitat agraeix als pagesos de la zona per la col·laboració i la cessió dels seus terrenys per col·locar les caixes niu. El gaig blau és un gran aliat dels agricultors, ja que la seva alimentació es basa en els grans insectes, convertint-se en veritables controladors de plagues.

L’anellament va ser realitzat per un professional de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO). Aquesta pràctica possibilita fer un seguiment de l’exemplar en el cas que es trobi en algun altre punt del territori.

Comentarios
Multimedia Diari