Reobre l’ermita de la Santíssima Trinitat de l'Espluga de Francolí amb un projecte sociolaboral

Després de diversos anys tancat, aquest espai retorna al municipi amb expectatives de conservació i acció social

26 julio 2021 18:40 | Actualizado a 27 julio 2021 11:17
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’ermita de la Santíssima Trinitat de l’Espluga de Francolí, ubicada en plena reserva natural del barranc de la Trinitat, el bosc del Comú i el comellar de les Cent Fonts, ha reobert portes després d’anys tancada i limitada a activitats d’entitats privades externes al municipi.

L’espai natural i religiós, titularitat de l’Arquebisbat de Tarragona, emprèn un nou destí retornant al poble, qui havia preservat i millorat l’espai del 2006 fins a l’any 2016, amb obra de vila i voluntariat. Va ser llavors quan va passar a mans de la Fundació Santa Maria de Siurana, i últimament, a càrrec de l’organització Chiquillos en el Campo.

La proposta va vinculada a l’estrena de la nova junta directiva renovada el 2 de juliol, superant la crisi de relleu que amenaçava l’entitat.

Durant tot l’estiu la Germandat mantindrà oberta amb voluntariat la capella i el servei d’acollida al visitant amb lloguer de taules, begudes, cafè, gelats i entrepans per tots els visitants durant els caps de setmana, amb l’expectativa d’ampliar el servei en un futur a través d’un projecte d’inserció sociolaboral per a persones amb diversitat funcional que ara s’està dissenyant. Aquest divendres part del voluntariat va participar en una sessió de formació altruista a càrrec de l’empresa espluguina Carbòniques Franquès, per posar en marxa la cafetera i el servei d’acollida. L’associació vol preservar el seu esperit cívico-social i d’ajuda mútua als germans..

Després d’anys allunyada de la vida espluguina, la reobertura de l’ermita per part de la Germandat - l’entitat en activitat contínua més longeva de l’Espluga, 144 anys- s’ha fet amb una festa d’inauguració. El projecte de reobertura s’ha fet en acord de l’entitat amb la Parròquia i l’Arquebisbat, com a titulars de l’espai, i el compromís de l’Ajuntament de l’Espluga, titular del bosc del comú i el comellar de les Cent Fonts, que envolten l’ermita i que gestiona el Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet.

L’acte ha comptat amb el cant d’un fragment dels Goigs i el ball dels gegants de la Trinitat, Miquel i Trinitat, a més dels nanos de l’agricultura acompanyats dels Grallers de l’Espluga.

La devoció a la Santíssima Trinitat hauria arribat a l’Espluga segons els estudis del pare Jordi Bou (1979) de la mà dels monjos cistercencs de Poblet, probablement a mitjans del segle XIII, venerant el misteri trinitari en una petita cova o capella. A la parròquia de Sant Miquel hi ha documentats beneficis a la Santíssima Trinitat ja al segle XIV, si bé el primer document escrit que evidencia l’existència de l’ermita data de l’any 1483.

L’actual edifici és original del segle XVIII, on s’hauria col·locat la imatge original del segle XV, policromada sobre alabastre de Sarral, que va ser destruïda per la Guerra Civil Espanyola, el 1936. L’actual imatge la va impulsar Lluís Carulla i Canals en plena guerra, el 1938 a Barcelona, portada en camió, i després en processó, el 1941, quan també va reconstruir-se el retaule, igualment destruït.

Comentarios
Multimedia Diari