Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Valls Estrenarà quatre carros durant els Tres Tombs

Una de les principals novetats de l’edició d’enguany és la recuperació de la Rifa del Porquet de Sant Antoni, que se celebrarà aquest dissabte amb una cercavila a les dotze del matí

09 enero 2024 12:08 | Actualizado a 09 enero 2024 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els Tres Tombs de Sant Antoni de Valls se celebraran el 13 i 14 de gener en un any on es commemora la 45a edició de la represa d’aquesta festa, declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional per la Generalitat de Catalunya. Una de les principals novetats d’aquesta edició és la recuperació de la Rifa del Porquet, una iniciativa conjunta entre l’associació Unió Anelles de la Flama i la Societat de Sant Antoni de Valls.

La Rifa del Porquet està documentada a la ciutat fins a meitats del segle XX i, tot i que amb la represa l’any 1980 dels Tres Tombs es va recuperar durant uns anys, va acabar desapareixent. En aquest sentit, el primer acte dels Tres Tombs serà el divendres dia 12, amb la conferència ‘La recuperació de la rifa del porquet. Costums i rituals de la festa de Sant Antoni de Vallsa’. Serà a dos quarts de vuit del vespre a la sala d’actes de l’Institut d’Estudis Vallencs i anirà a càrrec de Tània Guasch, membre de la Societat de Sant Antoni, i Albert Oliva, president de la Unió Anelles de la Flama.

El dia següent se celebrarà la cercavila de la Rifa del Porquet, on se substituirà el porc viu per una animal d’escultura, d’estil realista i amb les dimensions d’un porc natural que es col·locarà damunt del carro on es passejava. La rifa tindrà tres premis, cadascun dels quals comptarà amb un lot de productes de carn i embotits i un val monetari per gastar a les diferents carnisseries i xarcuteries de la capital de l’Alt Camp.

El ritual començarà a les dotze del matí des de la plaça del Blat i el públic podrà comprar butlletes durant el recorregut i l’endemà, el diumenge 14 pels Tres Tombs. El sorteig es realitzarà el dia 13 de febrer per Carnaval.

D’altra banda, enguany també es commemora el centenari del penó de l’antiga Societat de Sant Antoni, que va ser confeccionat l’any 1989 per Núria Melero com a rèplica de l’històric penó de 1924. El penó s’exhibirà durant la cercavila de la bandera de dissabte a la tarda, que començarà a partir de les sis des de la plaça del Carme. A dos quarts de set arribarà a la plaça del Blat, on la Cobla Momentània oferirà un concert i, seguidament, la Mulassa de Valls continuarà la cercavila fins arribar de nou a la plaça del Carme.

Diumenge, dia dels Tres Tombs

Els Tres Tombs començaran el diumenge 14 a partir de dos quarts de dotze del matí des del barri del Fornàs. Les novetats d’aquest any seran quatre carros nous que s’estrenen en aquesta edició, un d’ells serà el de la col·lecció de Cal Xolo, carregat amb 300 botelles d’Anís Magriña. També s’estrenarà un carro carregat amb caixes pel transport de gallines i un de carregat de carabasses, a més d’un de pagès típic amb vela que s’utilitzava antigament per anar a mercat.

A partir de dos quarts d’una del migdia hi haurà el repic tradicional de campanes a l’església de Sant Antoni de Valls i seguidament, la benedicció i repartiment de l’aufarsó a tots els participants. A les dues del migdia es portarà a terme el pas pel carrer Major, un dels moments més esperats de la jornada, donat que la plaça del Blat i l’estret retomb d’aquest carrer es fa especialment complicat de realitzar amb els carros i carruatges de cavalls.

Per tercer any consecutiu s’aplicarà el protocol de benestar i qualitat de la Coordinadora de Tres Tombs de Tarragona, un document que implica garantir el benestar dels animals, la tradició i la qualitat de la festivitat.

Comentarios
Multimedia Diari