Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un bar de Valls, punt per dosificar metadona i acompanyar els drogodependents

L’associació Egueiro i l’Ajuntament impulsen un programa de reducció de danys en la drogodependència

| Actualizado a 05 febrero 2023 16:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

A peu de carrer, en un local del barri antic de Valls que havia estat un bar, l’associació Egueiro desplega des de fa poc més d’un any un programa reducció de danys en la drogodependència amb el nom de Redire. Vuit usuaris hi acudeixen cada dia a recollir una dosi de metadona, un dels tractaments utilitzats per combatre la dependència de l’heroïna.

Aquest servei, amb el suport de l’Ajuntament vallenc, va començar a oferir-se el setembre de 2021 i permet a les persones beneficiàries un «control» en les dosificacions del tractament i un «acompanyament» social, segons explica el director general d’Egueiro a Valls, Jaume Vilanova. La finalitat del projecte és que els usuaris acceptin un tractament per fer front a la drogoaddicció.

El programa de manteniment amb metadona, promogut pel departament de Salut, es fa des de centres d’atenció i seguiment (CAS) o des de farmàcies. En el cas de la demarcació de Tarragona, el CAS es troba a l’Hospital Joan XXIII. Vilanova considera que tenir un servei com aquest en mig de Valls afavoreix la interlocució amb les persones drogodependents. És «més fluida» i ajuda a «enfocar millor els temes», assegura.

La meitat dels usuaris que atenen ara, estan localitzats al mateix barri antic, mentre que la resta, es troben en altres punts de la ciutat. Per això, cada matí, l’educador social del centre, Antero Castañeda, pentina alguns punts de la ciutat caminant per poder detectar possibles usuaris, facilitar-los-hi informació i mirar com es troben.

Acceptar un tractament

«Aquestes persones tenen un problema», diu Castañeda, i reconeix que l’objectiu de l’associació és que acabin fent un tractament per superar la drogoaddicció. De moment, cinc dels vuit usuaris ja han acceptat emprendre aquest camí. L’educador considera que és un pas important per «canviar» la seva vida i la dels que els envolten.

Des que ofereixen el servei, Castañeda explica que han notat una millora en les persones que hi assisteixen en qüestions bàsiques, com per exemple la higiene. Ara bé, «cada persona és un món», indica el mateix educador. Des d’Egueiro intenten, com a mínim, que «obrin els ulls», destaca Castañeda. «Els escoltem, intentem mediar en situacions conflictives», afegeix Vilanova.

Comentarios
Multimedia Diari