Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un milió i mig d’euros per recuperar els torrents de Valls com a espai natural

És una de les principals inversions del pressupost municipal, que puja 35 milions, el més alt de la història

| Actualizado a 31 marzo 2023 09:54
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls ja té pressupost municipal. L’equip de govern de l’Ajuntament de Valls ja ha presentat els comptes, que han definit com «els més alts de la història de la ciutat». Ara s’han d’aprovar en un ple que serà si res no canvia, la setmana que ve.

L’any 2023 començava amb un pressupost prorrogat, ja que per ple no havia passat, abans del 31 de desembre, cap proposta de pressupost, ni tampoc s’havia presentat. Els comptes que ja són una realitat són de 35 milions d’euros.

L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, ha reiterat la importància sobre el fet que siguin els més alts de «la història de l’Ajuntament», i ha afirmat que cada any «s’han pujat respecte als anteriors».

Treballen, principalment, amb tres línies diferents: la de serveis a les persones, on es destinen quatre milions d’euros, suposant un augment del 10,6% respecte al 2022 i un 43% pel que fa a tot el mandat. La de la congelació total dels impostos. Aquí han fet un especial incís assegurant que en un moment de dificultat econòmica, de molta inflació, i d’una pujada general de tots els preus, s’ha apostat «per no tocar els impostos que paga la ciutadania, i continuar com estaven».

Per tant, això suposa un esforç econòmic pel consistori. I la tercera línia és la de la despesa en obra pública, que s’hi destina 14 milions d’euros, gairebé el 50% de tot el pressupost municipal.

Pel que fa a les inversions, preveuen executar diferents projectes amb una despesa de set milions d’euros i mig. La majoria dels projectes ja s’han iniciat i són una continuació d’allò que s’ha anat fent, com la segona fase de Ca Xapes, que s’ha de convertir en la Llar de jubilats.

La modernització, la millora de l’enllumenat i la via pública al polígon industrial, on ja s’han fet actuacions similars durant aquests anys. O la interconnexió de la xarxa d’aigua amb Fontscaldes. És la connexió d’aquest indret de la ciutat amb el dipòsit de Valls, per reduir els problemes que tenen els veïns. Farré ha destacat que «és una inversió important en el context de sequera que es viu a tot el territori».

També han posat de relleu altres aspectes que consideren «importants» com en tecnologies de la informació i comunicació, o es continuarà amb la segona fase de la recuperació de l’Església de Sant Francesc, i està previst l’enderroc de diferents edificis del barri antic, juntament amb polítiques de creació d’habitatge.

El regidor d’Hisenda, Finances i Contractació, Martí Barberà, ha comentat que «hi ha un impacte important de la pujada del gas i l’electricitat». Això, es tradueix en el sentit que la despesa ha augmentat accentuadament, i per tant hi han de fer front, i han de poder efectuar tots els pagaments que són molt diferents d’aquells d’inici de mandat, quan van arribar.

Els torrents de Valls

Una de les inversions importants, i que han destacat és la del projecte dels torrents de Valls. Recordem que es tracta d’una iniciativa que pretén recuperar aquests espais naturals de la ciutat, i que l’alcaldessa durant la seva conferència de ciutat, ja va anunciar que volia fer un centre d’interpretació al graner de l’antic Convent del Carme.

Durant el 2023 està previst que inverteixin 1.630.000 euros en el projecte. A llarg terminin, el regidor d’Hisenda, ha comentat que la inversió prevista és de més de nou milions d’euros, però que ara «començaran per això». De fet, l’han definit com una de les «inversions més importants» i que comencen a «obrir camí a la iniciativa».

Amb el més del milió d’euros i mig, 670.000 euros aniran destinats a realitzar millores a l’actual depuradora que hi ha, perquè l’objectiu final és tancar la del polígon que genera males olors. I 900.000 euros a la licitació de la recuperació del torrent del Catllar.

En aquest punt, també es comptarà amb una subvenció de l’Agencia Catalana de l’Aigua (ACA). El primer tinent d’alcalde, Jordi Cartanyà, ha destacat que «el pla permet crear un teixit important entre la societat».

Una altra de les novetats és la millora de la instal·lació esportiva d’El Vilar, on es destinaran 291.000 euros.

Farré, Cartanyà i Barberà, han justificat haver presentat el pressupost tant tard, i que passi per ple a principis d’abril, quan l’any ja ha començat, dient que «és el més alt de la història del consistori, i per tant es volien acotar molts projectes, fer les coses bé, i tirar-ho endavant quan tocava». Ara està previst que tot això es pugui aprovar, i aquests comptes que han pensat es puguin començar a executar.

Comentarios
Multimedia Diari