Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Una ruta amb cotxes antics per recordar la visita d’Einstein a Poblet

  El científic va visitar fa cent anys el monestir quan va venir a Catalunya, i va fer una parada a l’Espluga de Francolí on es va retratar a través de dues fotografies, i va menjar a la Fonda Ibèrica

  17 febrero 2023 18:28 | Actualizado a 18 febrero 2023 07:00
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  El gran científic, i més important i popular del segle XX, Albert Einstein, va visitar l’Espluga de Francolí fa cent anys. Concretament el 25 de febrer del 1923. Des del municipi volen commemorar aquesta efemèride, i per aquest motiu han organitzat diferents esdeveniments.

  «Va ser una visita circumstancial», apunta Antoni Carreras i Casanovas, Llicenciat en Dret i Doctor en Geografia i Història, i professor de la Universitat Rovira i Virgili (URV). De fet, Carreras, afirma que: «La gent no era conscient de qui hi havia al municipi, i fins i tot, hi havia algun antirelativista».

  La prova de la visita és una fotografia que es va fer Einstein amb diferents infants, i on també es veu un cotxe de l’època. A través de la imatge saben que va fer parada al migdia a l’Espluga, on va menjar a la Fonda Ibèrica. «Va venir a l’hivern, quan els balnearis de les masies estaven tancats, perquè si no hagués anat a una masia», explica el Llicenciat.

  Tot i això, va anar a parar a una fonda on ja s’havia gaudit de la presència d’altres personalitats com Josep Maria Folch i Torres o Àngel Guimerà. Com que a l’Espluga va ser una visita més turística que no pas científica, ja que es dirigiat al Monestir de Poblet, perquè la Mancomunitat li volia ensenyar com si fos l’«Escorial» de Catalunya, es pot veure la part més humana, i el seu caràcter, apunta el regidor de Cultura, Enric Mercadé.

  Es faran activitats fins al dia 26 de febrer per commemorar la visita d’Albert Einstein

  De fet, a la fotografia que es va fer -n’hi ha dues- s’observa com agafa de mans als infants, i després n’hi ha una altra on apareix una veïna del poble. Anava amb quatre acompanyants, i tot estava molt programat. Els infants van sortir al carrer per la curiositat que els va crear el cotxe aparcat al costat de la fonda.

  La presència d’Albert Einstein a Catalunya es va donar per tres raons: una científica, per promocionar la ciència, política, perquè la Mancomunitat volia fer valdre el passat històric català, i la tercera era encoberta.

  Sis mesos abans de la seva visita a Espanya, havien matat a un ministre alemany que era jueu. Einstein davant això va decidir fugir de l’ambient enrarit del país, ja que ell també era jueu, i per aquest motiu va fer un viatge per tot el món que acabava a Catalunya.

  De Catalunya va marxar a Suïssa, fent una parada a Portbou on li van donar uns passaports per poder entrar a Suïssa. De la seva estada a Catalunya el científic no va fer gaires declaracions, més enllà que havia sigut «un viatge fatigós, però hi havia gent amable».

  Conferències i rutes

  L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí ha programat una sèrie d’activitats que començaran van començar el divendres 17 de febrer i s’allargaran fins al dia 26. El regidor de Cultura del consistori, Enric Mercadé, ha comentat que l’Espluga és on comencen els actes de commemoració d’aquesta visita.

  Cal remarcar una ruta que faran amb cotxes dels anys 20 des de Reus fins a l’Espluga i el Monestir de Poblet, la que hauria fet Einstein gràcies a Biela Club 600 Clàssics & Històrics.

  Comentarios
  Multimedia Diari