Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Valls aprova el pressupost en un ple extraordinari i amb moltes crítiques pel retard

Els comptes pugen als 35 milions d’euros, i des del Govern asseguren que són de «cohesió» social, mentre que el PSC i la CUP asseguren que no es compta amb ells per a res

12 abril 2023 10:34 | Actualizado a 12 abril 2023 10:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls ja té pressupost per aquest 2023. Es va aprovar ahir en un ple extraodinari a l’Ajuntament de Valls que va durar poc més que tres quarts d’hora. Els comptes van rebre el suport de Junts per Valls, ERC i el vot contrari del PSC, la CUP i Ciutadans. Els números han arribat ara, a l’abril, quan normalment es presenten al novembre i se solen aprovar al desembre, o a principis d’any. Per tant, la ciutat, va començar el 2023 amb un pressupost prorrogat.

El primer a parlar va ser el regidor d’Hisenda, Martí Barberà, que va explicar els comptes, i les diferents partides que hi ha, a més de destacar que són de «cohesió social». S’hi va afegir el primer tinent d’alcalde, Jordi Cartanyà, qui també va destacar l’augment dels comptes enguany, i al llarg dels mandats. Tots dos van coincidir en destacar que s’ha pensat en la ciutadania, i «s’han posat els vallencs i les vallenques al centre».

Els números pugen fins als 35 milions d’euros. De fet, Barberà, en la seva intervenció va voler deixar molt clar que són «els més alts de la història», a més de remarcar que d’ençà que encapçala el mandat «cada any s’han anat augmentant», cosa que també va fer el regidor Barberà.

A la presentació ja va comentar que tot plegat ho dividien en: la partida de serveis a les persones, on es destinen quatre milions d’euros. La de la congelació total dels impostos, i la de despesa en obra pública. En el capítol d’inversions han previst destinar-hi set milions i mig d’euros.

L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, va assegurar que és una partida «molt important». Barberà va recordar que s’havien aprovat els pressupostos dels organismes autònoms, les dues fundacions i les societats mercantils durant el mes de desembre de l’any passat.

L’oposició critica que s’hagin presentat tan tard i assegura que no s’ha fet la feina

Des de l’oposició tots els grups van coincidir en remarcar que és un pressupost que arriba molt tard. De fet, en plens anteriors ja se’ls havia demanat en quin punt estaven els comptes, i perquè encara no havien passat per ple.

La portaveu del PSC, Rosa Maria Ibarra, intervenia mostrant-se molt crítica amb els números. Ibarra destacava que feia «100 dies que hauria d’estar vigent el pressupost», i destacava que els informes de intervenció deien que els «haurien d’haver presentat a l’octubre».

La portaveu del PSC comentava que no coincidien amb el plantejament de la ciutat, i per això, votarien que no als comptes, perquè era una forma «de mostrar el seu desacord en la gestió de l’alcaldessa, Dolors Farré». A més afegia que no s’havien fet els deures, i feia incidència en algunes partides, i considerava que «només s’havia aconseguit augmentar-les a través de l’aportació d’altres administracions».

Per la seva banda, des de la CUP, Esther Huguet, també es mostrava contrària els comptes, assegurant que no es compta amb l’oposició, i que «havien tingut informació del pressupost feia tres setmanes», fent referència també al retard a l’hora de presentar els comptes. Explicaven que «congelar els impostos no vol dir una distribució equitativa, ni millor de la riquesa», i també feien referència als concursos públics que fa temps que estan en standby i ara tornen a sortir. Sí que valoraven positivament que es tirés endavant les primeres passes pel projecte dels torrents de Valls, però consideraven que no podien votar a favor perquè «no transformaven la ciutat, ni eren els comptes més socials, ni inclusius».

Davant això, el grup de govern, després de l’aprovació, de la mà de Farré, remarcava que era «un pressupost clarament expansiu», amb increments «importants» en termes socials. També valorava molt positivament la congelació dels impostos. Acabant amb la seva intervenció, i aixecant la sessió.

Ca Xapes i els Torrents de Valls

Dues de les inversions més importants són la segona fase del projecte de Ca Xapes, que ha de ser la llar de jubilats, i es destina 1.720.000€. I després hi ha una partida d’1.630.000€ pel projecte dels Torrents de Valls. Els dos projectes sumen gairebé el 50% de les inversions previstes pel govern municipal. Els diners dels torrents és un inici, ja que calculen que la inversió total serà de més de nou milions d’euros.

En aquest sentit, l’alcaldessa també deia que depenia d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i per això, s’havien retardat tant. Va assegurar que «estaven condicionats amb les inversions d’altres administracions», afirmant que «tothom hagués volgut aprovar-los abans».

Algunes inversions

Ca Xapes 1.720.000€

Torrents de Valls 1.630.000€

Coberta Sant Francesc 198.000€

Nova seu policial 135.300€

Millora edifici el Vilar 106.000€

Adequació Espai Jove 55.000€

Subv. habitatge cooperatiu 55.000€

Espai Jove Valls 55.000€

Adquisició/rehabilitació hab. 30.000€

Millores deixalleria 25.000€

Ampliació Museu Valls 24.000€

Habitatge Protecció Oficial 22.000€

Comentarios
Multimedia Diari