Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Valls compleix: Pere Català i Roca ja figura a la plaça del Museu Casteller que ell va somniar

  Durant el mes de desembre se celebrarà el centenari del fotògraf vallenc i ahir es va inaugurar la placa que porta el seu nom, en un acte on també van participar les dues colles dels Xiquets de Valls, que van realitzar dos pilars

  02 diciembre 2023 18:01 | Actualizado a 02 diciembre 2023 22:39
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  Ara ja fa uns mesos que el Museu Casteller de Catalunya va obrir les portes. Els veïns de Valls, les colles castelleres del país i també els visitants vinguts d’arreu del territori ja han pogut trepitjar aquest espai cultural dedicat al món casteller, un equipament que va ser ideat pel fotògraf Pere Català i Roca.

  Aquest dissabte a la capital de l’Alt Camp es tancava un cercle amb la inauguració del nom de la plaça del museu dedicada a recordar aquesta figura il·lustre de Valls.

  L’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, va encetar els parlaments assegurant que donar el nom de la plaça a Pere Català era un deure que tenien com a ciutat. «No podia ser que un vallenc il·lustre i un català universal, no tingués a Valls un espai que el recordés i que l’honorés». A més, la jornada es va celebrar el primer cap de setmana de desembre, un mes en el qual es commemorarà el centenari del seu naixement.

  El pròxim 8 de desembre se celebrarà el centenari del fotògraf vallenc Pere Català i Roca

  Nascut l’any 1923, el fotògraf i historiador vallenc va idear el projecte durant el Congrés de Cultura Catalana de 1977 i també en el Congrés de Cultura popular i tradicional de l’any 1982. En aquest sentit, el director del Museu de Valls, Jordi Paris, va relatar com Català va viure a Valls només vuit anys, però sempre hi va tornar constantment. «No va marxar mai del tot, sempre estava aquí amb nosaltres».

  Un amant dels castells

  Des dels anys 40 va seguir el fet casteller d'una forma metòdica i, precisament, el ‘món casteller’ és un terme que Pere Català va difondre i que al final ha acabat sent el nom que encapçala el Museu Casteller de Catalunya. Paris va destacar que al llarg dels anys, la ciutat de Valls ha anat donant molts reconeixements al fotògraf, però aquest era el que li faltava.

  De fet, el seu pare, Pere Català i Pic, i el seu germà, Francesc Català i Roca, ja tenen carrers amb el seu nom a la capital de l’Alt Camp. En aquest sentit, l’alcaldessa va afirmar que «ara que ja tenim el museu, és de justícia que com a ciutat se li reconegui». A la inauguració de la placa no hi van faltar els familiars i descendents de Català i Roca.

  Comentarios
  Multimedia Diari