La Constitució impulsada pel grup de Santiago Vidal: limitació de mandats i sense majories absolutes al Parlament

Els ciutadans poden fer ja esmenes als 97 articles de l'esborrany de Carta Magna catalana al portal www.unanovaconstitucio.cat

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

¿Cree que se debe proteger el catalán en las escuelas?


No

Este Nàstic no tiene cara de play off. Lo cierto es que no la ha tenido durante las últimas semanas porque a la hora de la verdad no ha sacado a relucir la personalidad necesaria para un equipo que quiere estar arriba.

L'equip de deu jutges i acadèmics encapçalat pel magistrat Santiago Vidal ha presentat aquest dissabte a l'Ateneu Barcelonès el seu esborrany de Constitució catalana i el portal web www.unanovaconstitucio.cat que permetrà als ciutadans fer esmenes als 97 articles de la proposta de Carta Magna. Després que transcendissin ja aspectes com les llistes obertes o l'absència d'exèrcit, la Constitució del grup de Santiago Vidal també aposta per la limitació de mandats -dues legislatures de cinc anys màxim-, la supressió de les pensions vitalícies i la prohibició de les majories absolutes al Parlament. "Encara que un partit aconseguís el 90% dels vots, obtindria el 49% d'escons", ha detallat el mateix Vidal.

 

"Això impediria aquest error sistemàtic de determinades democràcies, com l'espanyola, quan algun partit aconsegueix la majoria absoluta: el poder legislatiu deixa de pertànyer al poble i passa a dependre del partit que governa", ha continuat el magistrat de l'Audiència de Barcelona. "Aquí passa quan el PP o el PSOE de torn canvia totes les lleis al seu parer: llei de seguretat pública, codi penal, llei d'educació. Cada govern que entra deroga les lleis a la seva conveniència i així tenim cinc lleis d'educació en els últims anys", ha recordat Vidal, que també ha defensat amb vehemència la proposta d'un sistema electoral amb llistes obertes (article 41 de la 'nova' Constitució).

 

"Els ciutadans han de poder votar més les persones que els partits", ha afirmat el magistrat de l'Audiència de Barcelona, que ha detallat altres aspectes del règim electoral d'una futura República catalana com la limitació a dos mandats i passar de legislatures de quatre a cinc anys. "Deu anys de política com a màxim i fora les pensions vitalícies. Quan un ciutadà, tingui la professió que tingui, decideix dedicar una part de la seva vida al servei públic ha de tenir molt clar que -tant si ho fa bé com si no- al cap de deu anys haurà de tornar a exercir la seva professió", ha reflexionat en veu alta Santiago Vidal. "Aquí tothom s'ha de guanyar la vida abans, durant i després de la política", ha puntualitzat el jutge.

 

Vidal ha detallat que la feina del seu equip s'ha basat en models de països nòrdics com Noruega, Dinamarca o Islàndia. "Tot i que aquesta última ens va decebre molt ja que tot i el magnífic procés participatiu de la ciutadania, després el Parlament islandès en va fer molt poc cas", ha assenyalat el magistrat, que ha defensat que les constitucions s'han de fer "de baix a dalt". "El poble ha de ser qui comenci l'embrió d'una constitució, que després s'ha d'entregar al govern legitimat perquè redacti el text definitiu", ha avançat Vidal. "Tot i això, vull deixar clar que nosaltres som conscients que no tenim cap legitimació perquè no ostentem cap càrrec institucional", ha reconegut.

 

Prèviament, el director de la Fundació Llibreria Les Voltes, Joan Matamala, ha detallat el funcionament de la web www.unanovaconstitucio.cat, que permetrà a la ciutadania dir la seva sobre els 97 articles de la Carta Magna impulsada pel grup de Santiago Vidal. "Qui vulgui introduir una esmena s'haurà de registrar i fer-ne un màxim de cinc. Tindrà 140 caràcters, com un tuit, per fer una introducció i si fos necessari 3.000 caràcters per fer una ampliació i detall de l'esmena", ha comentat Matamala. "Volem que sigui una eina de debat a títol individual i també col·lectiu", ha afegit el director de la Fundació Llibreria Les Voltes.

 

L'acte de l'Ateneu Barcelonès també ha servit per presentar els altres dos projectes de Constitució catalana, un dels quals impulsat per la sectorial de l'ANC Juristes per la Independència, amb Sebastià Sardiné de portaveu, i l'altra per un grup de cinc professors en Dret residents a l'estranger liderada per Oriol Vidal-Aparicio i que també han penjat el seu format de Carta Magna a la web www.constitucio.cat. Els impulsors dels tres projectes han volgut insistir en el caràcter de "document de treball" dels tres textos -tot i que el més desenvolupat és la Constitució impulsada pel grup de Santiago Vidal i el més tècnic és el de Juristes per la Independència-. "Són documents d'inici i de partida", ha finalitzat Vidal.

Comentarios
Multimedia Diari