Lorena Chesa Miravet rep el Premi Dow 2016

Aquesta distinció li permet accedir a una posició laboral com a enginyera química a la planta de Poliglicols a Dow Tarragona

19 mayo 2017 19:36 | Actualizado a 21 mayo 2017 20:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’acte de lliurament del Premi Dow 2016 -que enguany celebra la seva 38a edició- ha tingut lloc aquesta dimarts a la tarda a les instal·lacions del polígon sud de Dow Chemical a Tarragona.

L’acte ha servit per distingir Lorena Chesa Miravet com a guanyadora. Aquesta distinció li permet accedir a una posició laboral com a enginyera química a la planta de Poliglicols a Dow Tarragona. Chesa s’ha confessat “molt privilegiada per rebre aquest guardó, i per això em comprometo a aprofitar l’oportunitat que representa”. Així mateix, la guanyadora del 38è Premi Dow ha afirmat que “és encoratjador saber que existeixen vincles de col·laboració com els que hi ha entre Dow i la URV, que permeten als joves fixar-se objectius i projectes de futur”. Finalment, ha agraït el suport rebut per part de familiars, amics, docents i companys a Dow.

Uns minuts abans ha obert l’acte Anton Valero, President de Dow Chemical Ibérica, qui ha ofert una breu pinzellada als diferents centres de recerca i investigació amb què compta el nostre territori, per fixar un mapa del talent “que suposa un caldo de cultiu que atreu a gent de tot el món”, ha dit. En aquest sentit, Valero ha apuntat que “el món és totalment diferent al del 1978, quan van començar aquests premis. Dow i la URV també han canviat molt, i ho hem fet principalment en el foment i l’aprofitament del talent”. En aquest punt s’ha dirigit al públic assistent per afirmar que “tenim un talent molt important i molt nombrós, però cal ens preguntem si li estem extraient tot el valor que té”. Finalment, Valero ha recordat que “ja no som una fàbrica local, ara som una companyia global, amb una plantilla altament internacional i que busca oferir solucions als reptes globals de la humanitat”.

Seguidament ha arribat el torn del Kepa Díaz de Mendibil, Director de Dow Chemical a Tarragona, qui ha incidit en el fet que Dow “no és una fàbrica de productes, sinó que som una fàbrica de solucions als grans reptes globals de la societat”. Això no seria possible, ha apuntat, sense “els nostres empleats, que són el talent i l’ingredient fonamental i imprescindible per ferpossible aquestes solucions” en un entorn “difícil que ens fa ser només moderadament optimistes. Serà difícil, però tots junts i fent pinya ho aconseguirem”, ha finalitzat.

A continuació, els assistents a l’acte han seguit amb gran atenció la ponència titulada “Competitivitat, Innovació i Economia Circular a Dow”, que ha pronunciat el Heinz Haller, President de Dow Europa, Orient Mitjà, Àfrica i l’Índia de The Dow Chemical Company.

Haller ha incidit al llarg de la seva ponència en la potencialitat d’Europa com a líder mundial en la gran indústria i, per extensió, en el talent i en l’economia. “Dins del sector químic, Europa s’ha assegurat només el 2% del creixement mundial en els propers anys, i estic convençut que amb molt pocs canvis, podríem situar Europa al capdavant i al lloc que es mereix”, ha afirmat.

La seva recepta per aconseguir-ho és clara: “Necessitem una bona política energètica que reguli degudament, necessitem competitivitat i necessitem innovació. Tot això ho hem d’aconseguir a través d’una economia circular. Però, per damunt de tot, necessitem una única cosa: hem de ser millors que la resta en tots els aspectes. I això només és possible invertint en talent”, ha conclòs Haller.

Aquest talent és, segons ha detallat durant la seva ponència, el que “ens ha de portar a optimitzar els recursos i a millorar els productes a partir d’una economia circular. Aquest concepte és fonamental, i així ho entenem a Dow. Sense anar més lluny, l’aigua que utilitzem per refrigerar les torres del site de Tarragona prové d’un procés circular que ens permet aprofitar recursos i reduir l’impacte ecològic”. Aquest exemple, junt amb molts altres que la companyia aplica arreu d’Europa, el porta a afirmar que “tenim el potencial i podem tornar a liderar el món”.

Acabada la ponència de Haller, els parlaments han prosseguit amb la intervenció del Roc Muñoz, Alcalde de La Canonja, qui ha llençat una doble proposta: d’una banda, a les autoritats i representants administratius els ha animat a actuar units per aconseguir la política energètica necessària per garantir els èxits del territori. I d’una altra banda, als joves assistents a l’acte els ha engrescat a canviar el futur, perquè “necessitem joves molt preparats a la química, sí, però també els necessitem a la política, perquè ja és hora que els joves aneu agafant el relleu”.

D’altra banda el Dr. Josep Anton Ferré, Rector Magnífic de la Universitat Rovira i Virgili, ha recollit les paraules de Kepa Díaz de Mendíbil per fer un paral·lelisme, ja que “si Dow és una solucions a les necessitats a través de la formació de talent”. I encara hi ha hagut temps per a un altre paral·lelisme, en aquest cas amb el sector químic, ja que el rector ha afirmat que “a la universitat, com als reactors químics, no multipliquem el producte, que per a nosaltres és l’estudiant, però sí que li multipliquem el seu valor”.

Així s’ha arribat a l’últim parlament de l’acte, el de l’Hble. Sr. Jordi Jané i Guasch, Conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, qui ha incidit en apuntar que “aquest Premi Dow és triple: per a la guanyadora i els finalistes; per a la universitat; i per a Dow, perquè tots junts fan exactament el que fa la química: crear a partir de la unió d’elements”. Així mateix, el conseller ha remarcat que “l’any 2014, Catalunya era la 16a regió europea en atracció d’inversió estrangera. Al 2015 ens hem situat al quart lloc, amb una xifra rècord de 5.224 milions d’euros”. En aquesta línia, ha confirmat també que “al 2015 les exportacions també han pujat més d’un 6%, la qual cosa confirma que hi ha factors per a l’esperança, que les coses ens poden anar millor i que ens han d’anar millor”.

 

El Premi Dow

Creat l’any 1978, valora els mèrits acadèmics i humans així com els projectes professionals i d’investigació dels alumnes que acaben els estudis superiors d’Enginyeria Química a la URV. Des del 2013, la dotació del Premi Dow s’ha convertit en una oportunitat laboral real. En aquest sentit, el guanyador del Premi Dow rep una oferta laboral relacionada amb l’enginyeria química dins del marc geogràfic de Dow EMEA (Europa, Orient Mitjà i Àfrica). A més, el guanyador del Premi Dow rep una placa commemorativa i, també, la dotació del Premi pot incloure una ajuda econòmica per al desplaçament i instal·lació del premiat en la seva nova destinació laboral.

 

Comentarios
Multimedia Diari