Montserrat aparta un monjo denunciat per abusos sexuals

La víctima, que tenia 17 anys quan els va patir l’any 2019, els ha denunciat als Mossos d’Esquadra. Es tractaria del vicerector del santuari i també professor de Teologia

02 julio 2021 05:40 | Actualizado a 05 julio 2021 09:19
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, ha apartat de totes les seves activitats el monjo benedictí G.S.V., després de rebre una comunicació dels Mossos d’Esquadra segona la qual ha estat denunciat per uns abusos sexuals que hauria comès el 2019 contra un menor que tenia llavors 17 anys. L’abat ha ordenat obrir de forma «immediata» una investigació, prevista pel Dret Canònic, per notificar-ho a la Santa Seu i determinar les responsabilitats canòniques i eclesiàstiques del monjo denunciat.

Segons fonts del monestir, l’abat ha prohibit al monjo «de manera absoluta» exercir el seu ministeri i dur a terme qualsevol activitat pastoral, a més de mantenir «contacte de cap tipus» amb menors.

Fonts del monestir han explicat a Efe que la comunicació de la denúncia als Mossos els va arribar la nit de dimecres, i que immediatament l’abat va reunir la comunitat i d’acord amb el Consell de Degans del monestir va acordar apartar de totes les seves funcions el monjo denunciat i iniciar l’esmentada investigació canònica.

Les mateixes fonts no han ofert més detalls de l’abús denunciat, ni han dit si s’hauria comès al mateix monestir o en un altre lloc, perquè el cas està en mans de la policia autonòmica i del jutge, als quals l’abat ha ofert la «total i absoluta» col·laboració per aclarir els fets i depurar responsabilitats.

El monjo denunciat és un dels més joves del monestir, on va ingressar el 2006. És llicenciat en Ciències Polítiques per la UAB i va acabar els seus estudis de Filologia i Teologia a Montserrat, on treballava, entre d’altres coses, a la secció d’Arqueologia Bíblica del Museu de Montserrat. Segons va informar ahir a la nit Catalunya Informació, es tractaria del vicerector del santuari, també professor de Teologia a la UB.

La comunitat de Montserrat ha expressat la seva «solidaritat i suport» a la víctima i ha lamentat «sincerament els danys que hagi pogut sofrir, sense perjudici del resultat de les recerques judicials i canòniques». Els monjos han reiterat el seu compromís i la seva «decidida voluntat de lluitar contra tota classe d’abusos». L’abat va impulsar el 2019 nous mecanismes de protecció a menors després de conèixer-se llavors que un altre monjo, Andreu Soler, ja mort, va actuar com un «depredador» sexual i un «pederasta», per la qual cosa l’abat va demanar perdó públicament.

Comentarios
Multimedia Diari