Difondre al màxim l’obra gaudiniana i contribuir a l’estudi i la comprensió de la seva figura i treball és l’objectiu del nou Centre Internacional d’Estudis Avançats Antoni Gaudí, que es va presentar ahir a la Basílica de la Sagrada Família de Barcelona.
Representants de la Facultat Antoni Gaudí (Ateneu Universitari Sant Pacià) i la Fundació del Temple Expiatori de la Basílica de la Sagrada Família, que impulsen el centre, van explicar que les finalitats de la institució seran estrictament acadèmiques i consistiran en la investigació i divulgació a nivell científic de la persona i obra de Gaudí i els seus col·laboradors. «Gaudí és un personatge volcànic i polièdric, molt complet. Estudiar-lo és sempre una font de sorpreses. El nostre centre pretén que l’alumne trobi el que no coneix de Gaudí», explicà el degà de la Facultat Antoni Gaudí, David Abadías.
Un dels projectes més ambiciosos de l’entitat és la creació d’una base de dades en línia, oberta a estudiosos i investigadors, que pretén reunir tota la documentació existent sobre l’arquitecte i els seus col·laboradors, tant escrita (documents, epistolari, plànols, dibuixos) com plàstica (maquetes, models, materials i objectes de diversa tipologia).
El rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, que acull la Facultat Antoni Gaudí, Armand Puig, destacà la importància de recopilar tots els materials relacionats amb l’arquitecte, donada la gran dispersió actual: «Un dels problemes que tenim és que qui vol estudiar Gaudí ha d’anar a 30.000 llocs diferents. Volem que els investigadors ho tinguin tot a mà». La seu del centre s’ubicarà als espais museístics de la Basílica de la Sagrada Família i comptarà amb locals habilitats per al treball d’investigadors i per a sessions acadèmiques.
Les finalitats de l’entitat, ubicada a la Sagrada Família, seran acadèmiquesTambé s’habilitaran una biblioteca, una hemeroteca, una fonoteca; i un arxiu fotogràfic i d’il·lustracions: «Volem que la Sagrada Família no sigui només la gran església, el gran monument, sinó també la seu de la investigació de l’obra i figura de Gaudí», va dir Puig. El centre, que organitzarà cursos, simposis, congressos i altres activitats acadèmiques, tindrà quatre línies d’investigació al voltant de la figura de Gaudí: la simbologia (extreta de la teologia, la Bíblia, la litúrgia, la naturalesa o les tradicions populars); l’arquitectura en el seu sentit més ampli (disseny i geometria de les edificacions, estudis de so i de llum o ús dels materials); els contextos en què es va moure (religiós, estètic, geogràfic, polític, econòmic, social, ideològic); i la innovació que caracteritza tota l’obra gaudiniana.
«Gaudí demana una gran interpretació. La lectura de la seva obra es pot fer des de moltes perspectives i hi ha conflictes. Volem ser inclusius», va dir Puig, que destacà que més enllà de la dimensió com a arquitecte, Gaudí també pot ser vist com un teòleg i un artista global.
La direcció acadèmica del Centre anirà a càrrec de la Facultat Antoni Gaudí d’Història, Arqueologia i Arts Cristianes (AUSP) i es crearà un consell assessor format per persones reconegudes i expertes en l’obra de Gaudí i els seus col·laboradors. Paral·lelament, el centre es proposa impulsar publicacions científiques.