El Suprem revisa avui la presó de Forcadell, Rull, Turull, Romeva i Bassa

Els exconsellers Borràs, Mundó i Vila van ser informats ahir del seu processament per desobediència i malversació de cabdals públics

09 mayo 2018 11:23 | Actualizado a 09 mayo 2018 11:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tres magistrats de la Sala penal de Tribunal Suprem revisaran avui a porta tancada els recursos presentats per l’expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell i pels exconsellers Jordi Turull, Raül Romeva, Dolors Bassa i Josep Rull contra l’ingrés a la presó preventiva que va dictar contra ells l’instructor de la causa del procés sobiranista, Pablo Llarena. 

 El jutge va processar-los pels delictes de rebel·lió i malversació de cabals públics -d’aquest últim no s’acusa l’expresidenta de la cambra catalana-. 

Llarena va citar els cinc investigats aquest 23 de març coincidint amb la notificació de l’ordre de processament que afecta un total de 25 exmandataris catalans, entre els quals es troben l’expresident Carles Puigdemont, l’exvicepresident Oriol Junqueras, els exconsellers de l’Executiu esmentat i els exmembres de la Mesa del Parlament.

També l’exlíder de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel. Aquest dia també estava citada l’exsecretària general d’ERC Marta Rovira, si bé va plantar el jutge i va fugir a Suïssa. 

L’ingrés a la presó de Forcadell i els altres quatre exconsellers -inclòs Turull, que va ser candidat a la presidència de la Generalitat-, el va dictar Llarena a petició de la Fiscalia, de l’Advocacia de l’Estat i de l’acusació popular exercida per Vox, en entendre que persistia en tots ells el risc de reiteració delictiva. 

D’altra banda, els exconsellers catalans Meritxell Borràs (Governació), Carles Mundó (Justícia) i Santi Vila (Empresa i Coneixement) van ser informats formalment ahir del seu processament per delictes de desobediència i malversació de cabals públics de boca del mateix instructor de la causa en el Tribunal Suprem, Pablo Llarena.

La que sí que va fer ús de la seva paraula va ser l’exdiputada de la CUP Mireia Boya, que va defensar el dret d’autodeterminació i va lamentar que la sentència d’aquest cas «ja està dictada».  

Llarena considera que Borràs, Mundó i Vila també van eludir els requeriments del tribunal de garanties en aprovar el decret que regulava la convocatòria del referèndum. A més assenyala que aquests consellers van autoritzar als seus departaments les accions i contractacions necessàries per fer possible la celebració de la consulta il·legal.

Pel que fa a Boia -a qui únicament s’atribueix desobediència- el magistrat del Tribunal Suprem diu en el seu acte que es va saltar les decisions del Tribunal Constitucional en registrar al Parlament la proposició de Llei de Transitorietat Nacional i fundacional de la República.

Comentarios
Multimedia Diari