Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El Tribunal de Comptes reclama 5,2 milions a Mas pel 9-N

L’expresident de la Generalitat haurà de fer aquesta provisió en 15 dies

Diari de Tarragona

Whatsapp
L'expresident de la Generalitat Artur Mas a la manifestació de la Diada l'11 de setembre de 2017

L'expresident de la Generalitat Artur Mas a la manifestació de la Diada l'11 de setembre de 2017

El Tribunal de Comptes ha notificat aquest dilluns als representants de l’expresident de la Generalitat Artur Mas que li reclama una fiança de 5,2 milions d’euros (4,8 milions més 400.000 euros d’interessos) per la despesa en l’organització del 9-N, segons informen fonts presents a la reunió que té lloc a la seu madrilenya d’aquesta institució. La petició consta a les conclusions de l’escrit d’instrucció que el Tribunal de Comptes va obrir contra Mas, Ortega, Rigau, Homs i set càrrecs més de la Generalitat per la despesa en la consulta.

Malgrat que el Tribunal Suprem ja va jutjar aquest cas i no va condemnar Mas pel delicte de malversació de fons, el Tribunal dona ara 15 dies a Mas perquè faci aquesta provisió de fons. El Tribunal actua fruit d’una denúncia de Societat Civil Catalana i de l’Associación de Abogads Catalanes. Falten per confirmar les quantitats que el Tribunal demana per a la resta d'investigats.

La instructora de la causa del Tribunal de Comptes pel 9-N, Maria de Los Llanos Castellanos, ha comunicat la xifra al llarg de la reunió amb els representants de tots els investigats, que ha tingut lloc aquest dilluns coincidint amb la finalització de la fase d’instrucció. 

En el cas que l’expresident de la Generalitat i la resta dels investigats no puguin afrontar aquestes fiances el Tribunal de Comptes pot embargar els seus bens i comptes bancaris per assegurar que compleixen amb les possibles responsabilitats comptables que li atribueix.

A partir d’ara, el cas passa a la Sala de Justícia del propi Tribunal de Comptes, que resoldrà en les pròximes setmanes. La sentència que emeti podrà ser recorreguda, però el recurs es resoldrà en primera en segona instància dins del propi Tribunal de Comptes. 

Fonts del Tribunal de Comptes asseguren que la instrucció s’ha fet en un termini estàndard, i han negat que aquesta institució hagi actuat amb una celeritat inusual pel que fa al cas del 9-N. Amb tot, admeten que aquest mateix organisme encara té per resoldre qüestions relacionades amb el cas de l’Ajuntament de Marbella que porten anys tramitant-se. 

El Tribunal de Comptes va obrir el 19 de juliol un procediment per investigar Mas, Ortega, Rigau i Homs per destinar 5 MEUR a l'organització del 9-N i determinar si podrien tenir "responsabilitats comptables". La investigació va arrencar per la denúncia presentada al maig per Societat Civil Catalana i l'associació Abogados Catalanes por la Constitución, i va comptar amb el suport de la Fiscalia. 

Posteriorment la instructora va ampliar la causa a set persones més. Són l'exsecretari general de la Presidència Jordi Vilajoana, el director general de Difusió, Ignasi Genovès, la directora de Serveis del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Josefina Valls, el subdirector general d'Administració, Serveis i Projecció Externa, Lluís Bertran, la interventora del Departament d'Ensenyament Carolina Pardo, i el director general de l'Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions de la Generalitat de Catalunya (EADOP), Jaume Domingo. La setena persona citada és Jordi Serra, però la instructora el va deixar finalment fora de la causa.

Temas

Comentarios

Lea También