Els mossos que van escortar a Carles Puigdemont, a la banqueta

La Fiscalia demana a la jutge que revoqui les sortides laborals de Cuixart i s’oposa que el Tribunal Superior de Justícia investigui el president Quim Torra per usurpació de funcions

14 febrero 2020 22:50 | Actualizado a 15 febrero 2020 12:44
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha proposat jutjar per un delicte d’encobriment als dos mossos d’esquadra que viatjaven amb l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont al mateix vehicle quan se’l va arrestar a Alemanya el 25 de març del 2018.

Es tracta de Xavier Goicoechea i Carlos de Pedro López, qui segons el jutge van ajudar l’expresident i ara eurodiputat Carles Puigdemont -que segueix fugit de la Justícia- a evitar la seva captura fins que va ser detingut a Alemanya en virtut d’una ordre del Tribunal Suprem, que l’investigava pel procés.

Així ho explica García Castellón a l’acte en què acorda el pas a procediment abreujat (equivalent al processament) i en el qual decreta així mateix l’arxiu de la causa per als altres dos acompanyants de Puigdemont, l’empresari i senador Josep Maria «Jami» Matamala i l’historiador Josep Lluís Alay, fins ara investigats per aquests fets.

La Fiscalia s’oposa a què el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) admeti a tràmit la querella per usurpació de funcions que el PP va presentar contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per mantenir-se en el càrrec malgrat haver-se-li retirat l’acta de diputat.

En un escrit remès al TSJC, la Fiscalia Superior de Catalunya manté que no és la jurisdicció penal la que ha de dirimir si Torra «es troba o no legitimat» per continuar sent president de la Generalitat, un cop el Parlament li va retirar la credencial de diputat per ordre de la Junta Electoral Central.

La Fiscalia també ha demanat a la jutge que revoqui les sortides entre setmana que la presó de Lledoners va autoritzar al líder d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, per treballar i fer voluntariat, al considerar que la seva condemna també té una finalitat d’«intimidació» a la societat per dissuadir la comissió de delictes. Òmnium Cultural va acusar la Fiscalia de voler «reeducar» i canviar la ideologia de Jordi Cuixart.

«Cuixart no reeducará la seva ideologia, per molt que el fiscal continuï mirant de coartar la seva llibertat de pensament i l’exercici de drets fonamentals», va advertir el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, en un comunicat.

Comentarios
Multimedia Diari