La Fiscalia no vol deixar en llibertat els dos terroristes perquè se'ls investiga per uns fets 'd'extrema gravetat'

Per argumentar la seva posició es remet als arguments del jutge Andreu, ja que la causa es manté secreta

30 agosto 2017 15:24 | Actualizado a 30 agosto 2017 15:32
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fiscalia de l'Audiència Nacional ha presentat finalment aquest dimecres un informe on s'oposa a deixar en llibertat Driss Oukabir i Mohamed Houli Chemlal, detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils del passat 17 d'agost. Els advocats dels dos arrestats havien presentat un recurs demanant que sortissin en llibertat provisional a l'espera del judici. Una petició que, de moment, ha topat amb el criteri de la Fiscalia i que haurà d'acabar de decidir en els propers dies el jutge que dirigeix la investigació, Fernando Andreu.

La Fiscalia ha contestat els dos recursos basant-se en els arguments de la interlocutòria de presó dictada dimarts passat pel jutge. Fonts jurídiques recorden que la causa es manté secreta i que, per tant, no es poden desvetllar quins són aquests arguments. En la resolució judicial, el magistrat de l'Audiència Nacional posava de manifest que se'ls investigava per uns fets "d'extrema gravetat" i que la presó provisional era "l'única mesura possible" per garantir que la investigació continua el seu curs.

Driss Oukabir va ser el primer detingut en relació amb els atemptats. Els Mossos d'Esquadra el van arrestar la tarda del 17 d'agost quan es dirigia a la comissaria de Ripoll. Se l'ha identificat com la persona que va llogar la furgoneta amb la que es va perpetrar l'atropellament massiu a La Rambla de Barcelona. Davant del jutge, va assegurar que l'havia llogat pensant que era per fer una mudança. 

Driss Oukabir va ser el primer detingut en relació amb els atemptats


Tanmateix, davant la policia, havia donat una altra versió. Havia acusat els seu germà (mort a trets per la policia a Cambrils) d'haver-li robat la documentació. Davant del jutge, en canvi, va canviar de parer i va assegurar la va llogar ell mateix pensant que era per a una mudança i que la primera versió l'havia donat "per por". 

La seva advocada, Begoña Garcés, va presentar dilluns un recurs demanant l'alliberament d'Oukabir adduint que ni la investigació ni la interlocutòria del jutge concreten el paper del seu client en la suposada cèl·lula o en la comissió dels atemptats. El jutge li atribueix els delictes d'integració a organització terrorista i assassinat i lesions de caràcter terrorista.

El mateix ha fet també l'advocat de l'altre detingut, Mohamed Houli Chemlal, arrestat a l'Hospital de Tortosa després de quedar ferit a l'explosió d'Alcanar. El jutge li atribueix els delictes de d'integració a organització terrorista, assassinat i lesions de caràcter terrorista i també el de dipòsit d'explosius i estralls. 

Mohamed Houli Chemlal va ser arrestat a l'Hospital de Tortosa després de quedar ferit a l'explosió d'Alcanar

El seu testimoni és el més rellevant per aprofundir en la investigació dels atemptats. Davant del jutge Andreu, va explicar que feia dos mesos que treballaven en la preparació dels fets des de la casa d'Alcanar –on estaven fabricant els explosius- i que la intenció era posar cotxes bomba a "monuments i esglésies, com la Sagrada Família". També va relatar que la intenció de l'imam era la d'immolar-se. 
 

La Fiscalia s'oposa

Després d'analitzar els dos recursos dels lletrats de la defensa (que són d'ofici i designats per l'Audiència Nacional), la Fiscalia ha elaborat un informe que ha presentat, finalment, aquest dimecres. En aquest, s'oposa a deixar en llibertat els dos únics arrestats pels atemptats. 

Fonts jurídiques han explicat que els arguments usats per oposar-se a la llibertat provisional es basen en la resolució del jutge Andreu del passat 22 d'agost, on va decretar presó per a Oukabir i Houli Chemlal. En aquesta interlocutòria, el magistrat assegurava que els delictes investigats s'havien de qualificar "d'extrema gravetat". 

A més, argumentava que la presó provisional és "l'única mesura possible". "La gravetat de les penes que comportarien aquests delictes que s'estan investigant fa necessari que la presó provisional sigui l'única mesura possible per assegurar la permanència i disponibilitat dels investigats durant el procés", recollia la resolució judicial. 

Comentarios
Multimedia Diari