Rajoy endurirà l’article 155 si Jordi Sànchez és president

Els ministres Íñigo Méndez de Vigo i Rafael Catalá adverteixen que «és necessari» que el polític investit pel Parlament «estigui amb plena capacitat i plenitud del seu exercici» 

01 marzo 2018 09:39 | Actualizado a 01 marzo 2018 09:50
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dos ministres del govern espanyol van advertir ahir que el seu executiu podria endurir l’aplicació de l’article 155 de la Constitució si les forces que ostenten la majoria al Parlament de Catalunya intenten investir el número dos de la candidatura de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, que es troba a la presó des de fa 135 dies.

Preguntat per aquesta possible investidura de Sànchez a la COPE, el portaveu de l’executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, va afirmar que «si no hi ha un govern de la Generalitat legalment constituït el 155 continuaria», i perquè s’entengui que està legalment constituït cal que estigui «amb capacitat i plenitud del seu exercici», cosa que –segons Méndez de Vigo– no es compliria si es prova d’investir «un senyor que en aquests moments està a disposició de l’autoritat judicial». 

Segons Méndez de Vigo, provar d’investir Sànchez «no té cap sentit» i «és una mala idea» perquè «un president ha de governar i ha d’estar amb la plena capacitat del seu temps i de la seva disponibilitat per fer-ho», i «una persona que està investigada per delictes molt greus no té la capacitat d’una altra i és molt difícil que pugui actuar com a president d’una Comunitat Autònoma, entre altres coses perquè dependrà en cada moment de si el jutge l’autoritza o no a exercir aquestes funcions».

«Amb possibilitat jurídica»

Per la seva banda, en una entrevista a RNE el ministre de Justícia, Rafael Catalá, també va alertar que el candidat a la investidura «ha de tenir la possibilitat jurídica i material d’exercir aquestes funcions» i «una persona que estigui a presó em sembla que el seu panorama no és el millor per anar els dilluns al matí a les 8.30 al seu despatx».

Preguntat per si creu que Sànchez podria sortir de la presó per a ser investit, Catalá va recordar que a les seves interlocutòries el jutge Llarena ja ha marcat criteri contrari a aquest sentit. «Pel que hem llegit fins ara sembla que veu motius per mantenir-los a la presó».

Respecte a la possible restitució de la figura de Carles Puigdemont al ple del Parlament de Catalunya que ha de tenir lloc aquest dijous, el membre de l’executiu espanyol  va advertir que el seu executiu estarà «molt pendent» a les actuacions de la cabra catalana.

«Lamentablement ens hem començat a acostumar que a cada sessió del Parlament de Catalunya cal estar molt pendent de l’ordre del dia» perquè «cada ordre del dia sembla que porta algun tema que pretén trobar algun resquici per no aplicar les lleis» i per tant «estem molt atents a aquests ordres del dia».

En aquest sentit, va afirmar que el Parlament de Catalunya «es dedica al que no toca» perquè “un parlament no està per restituir la legitimitat de ningú» sinó «per aprovar lleis», i «per tant estem atents» i «si fan el que han de fer ningú impugnarà res», però si no «per descomptat la nostra obligació és recórrer davant qui correspongui». 

Comentarios
Multimedia Diari