Zoido: «Treballem perquè Puigdemont no pugui venir ni en un maleter»

El ministre assegura que s’ha dissenyat un dispositiu per vigilar exhaustivament les fronteres

24 enero 2018 11:00 | Actualizado a 24 enero 2018 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido (PP), va assegurar ahir que les Forces de Seguretat de l’Estat aporten informació a la Fiscalia i fan seguiments sobre l’expresident català Carles Puigdemont des que va fugir a Bèlgica per evitar que «pugui travessar la frontera en helicòpter, amb vaixell o en el maleter d’un cotxe». 

«Estem treballant perquè això no pugui passar, estem sens dubte molt amoïnats», va dir ahir en una entrevista televisiva

Zoido va afegir que no creu que Puigdemont sigui «el seu Roldán», en referència a l’exdirector de la Guàrdia Civil, i que es treballa de manera «molt intensa matí, tarda i nit» per cobrir la frontera d’Espanya «dins i fora», malgrat la dificultat que comporta que existeixin «tants camins rurals i vies de penetració». 

El ministre va indicar que «s’ha dissenyat un dispositiu perquè això no pugui passar», va dir en ser preguntat sobre la possibilitat que Puigdemont burli els controls i reaparegui al Parlament per ser investit.

«Estem treballant perquè això no pugui passar, a la frontera i dins de la frontera, a tot arreu», va afegir, confirmant que «això inclou els aeroports». «Una persona amb aquesta conducta», va dir en recordar la fugida de l’expresident en un cotxe abans que hi hagués un pronunciament judicial per liderar el procés sobiranista, «no se sap què pot fer». 

Zoido va explicar que existeixen contactes entre les Forces de Seguretat i la Fiscalia, i va posar d’exemple el viatge de Puigdemont des de Brussel·les a Copenhaguen per participar en una xerrada en una universitat.

«En el dia d’ahir», va indicar, «el que vam fer va ser subministrar les dades que tenien les forces i cossos de seguretat des de molt d’hora, pràcticament de nit encara, a la Fiscalia que va instar que es reactivés l’euroordre i el jutge va dictar una resolució». 

El ministre va mostrar el seu «respecte» cap a la separació de poders. En ser preguntat si comparteix que el jutge del Suprem Pablo Llarena el que volia era evitar que, amb la seva detenció, Puigdemont pogués delegar el seu vot per ser investit, va dir: «Si aquesta era la intenció, ja no podrà dur-la a terme».

«Ha pretès», va afegir sobre el magistrat, «que l’ordre constitucional no se subverteixi i que la normalitat parlamentària no fos objecte d’afectació, que una persona en situació de rebel·lió, fugit de la Justícia espanyola no determini com han de ser els propers esdeveniments».

Per aquest motiu, i en la línia del que van afirmar els lletrats del Parlament, Zoido va descartar que Puigdemont pugui ser investit telemàticament: «Com el 155, qualsevol actitud il·legal serà combatuda amb la llei», va afegir. 

Zoido no anirà al Congrés

D’altra banda, ahir PP, Cs i PSOE –aquest últim amb una abstenció- es van alinear per impedir que el ministre de l’Interior hagi de comparèixer al Congrés per donar explicacions per les càrregues de l’1-O.

La proposta, feta per ERC i PDeCAT, es va debatre a la diputació permanent i va sumar els suports de Podem i el PNB.

Durant la sessió, Gabriel Rufián (ERC) va defensar que volien que comparegués per saber «qui va donar l’ordre d’entrar als col·legis a sang i foc».

Els dos grups van sol·licitar la presència de Zoido a la cambra baixa després que, la setmana passada, ja comparegués al Senat, on va desvelar que l’operatiu policial a Catalunya havia costat 87 milions d’euros i va defensar que la violència exercida per la policia va ser «mínima i proporcionada». 

Comentarios
Multimedia Diari