Va ser un referent al món casteller. Jan Julivert, nascut al Vendrell al 1907, va ser el darrer gran cap de colla dels castellers Nen del Vendrell.
La matinada d’un 1 de novembre de 1972 moria als 65 anys qui va ser un impulsor dels castells. Dies abans, un 29 d’octubre, se li va retre homenatge amb una actuació castellera al carrer del Doctor Robert del Vendrell.
Jan Julivert, amb 19 anys, va formar una colla castellera amb un grup de paletes i manobres amb els que treballava a l’obra. i anàven a assajar al torrent.
Dues colles
Per la Fira de 1927 al Vendrell ja hi havia dues colles, la dels Caneles i la dels Mirons. Julivert va formar part de les de Mirons i va agafar el relleu de Joan Miró com a cap de colla al 1935.
Les dues colles es van agrupar amb el nom de Nens del Vendrell el 1939. Primer van tenir de cap de colla a Pau Figueres, però el 1944 ja va ser Jan Julivert i la va dirigir pràcticament fins la seva mort.

Moltes de les grans fites dels Nens van ser sota la direcció del recordat cap de colla com aquell primer pilar de sis carregat (1967) o el pilar de set (1969). Un any després els Nens del Vendrell guanyaven el Concurs de Colles Castelleres de Tarragona.
L’Arxiu Comarcal del Baix Penedès recorda aquelles jornades del 29 d’octubre amb un homenatge al cap de colla on van participar els Bordegassos de Vilanova, la Jove de Valls i els Nens del Vendrell. Andreu Montserrat, cap de colla dels Joves de Valls, va oferir al fill de Jan Julivert, Andreu Julivert, una placa en homenatge.

L’1 de novembre moria Jan Julivert. El funeral va tenir lloc el mateix dia, a les cinc de la tarda. El seguici va fer el recorregut des de la casa de Jan Julivert al carrer de la Barceloneta Alta fins a l’església parroquial de Sant Salvador.

Salvador Palau Rovira (El Vendrell, 1934 - Barcelona, 2002), advocat, membre de la colla castellera Nens del Vendrell i cronista del món casteller en les dècades dels anys 60 i 70 va escrirue un record pel cap de colla amb motiu de la seva mort. Deia:
Juan Julivert nació en Vendrell en el año 1907. Fundador de los Nens del Vendrell fue elegido com Cap de Colla a principios de la década de los treinta, cargo que ha venido ocupando, con insuperable acierto durante 40 años. La historia castellera de los últimos tiempos y, en especial, la historia de los Nens del Vendrell es la historia de Jan Julivert. Bajo su mando la colla alcanzó las más altas cotas del actual siglo. Su vigorosa personalidad, la más fulgurante y representativa del mundo casteller hasta convertirlo, ya en vida, en una autèntica figura legendaria, casi mítica, reunía, junto a unas insuperables dotes técnicas, excepcionales virtudes humanas. Maestro de maestros en el difícil arte casteller, era querido, admirado y respetado por todos, siendo considerado por castellers y aficionados unánimamente, sin excepción, como el gran patriarca dels castells.
Bajo su trato afable y correcto siempre, se adivinava la tenacidad y la energia indomables de los grandes líderes. Hábil estratega frente a mil situaciones comprometidas, aceptó la grave responsabilidad de las grandes decisiones con la serenidad y el acierto con que sólo puede afrontarlas el jefe nato, el capitán in discutible. El mundo casteller llora hoy apenado la irreparable pérdida del que fue en vida su más señera figura.
A sus familiares y a la colla vendrellense patentizamos nuestro más sentido pésame.

L’any 1976, amb motiu del 50è aniversari dels Nens del Vendrell, la colla castellera va crear la medalla d’or de la colla, la qual fou concedida a Jan Julivert. El 1981, al carrer Barceloneta Alta, on va viure i va morir, es va descobrir una placa que recordarà per sempre la figura de Jan Julivert.
Imatges: Jaume Domingo Mulet