Creixell celebra el Santíssim Sagrament

La processó del Pa Beneït i la decoració amb catifes de flors al carrer van lluir aquest cap de setmana.

18 septiembre 2017 11:12 | Actualizado a 19 septiembre 2017 15:21
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest cap de setmana Creixell ha viscut la seva Festa Major del Santíssim Sagrament, coneguda també com la Festa de la Minerva o del Pa Beneït. És lafesta grossa, la que els creixellencs de socarrel s'estimen més.

Té el seu orígen en l'any 1620. Es feia per celebrar que la verema s’havia pràcticament acabat en uns temps a on el conreu de la vinya era molt important a Creixell. En aquesta festa és tradicional la Processó del Pa Beneit pels carrers de la Vila, que es va celebrar ahir diumenge.

Els nois i noies porten en unes safates guarnides amb les coques en processó fins a l’església. Es fa la subhasta de la Coca del Goig a la plaça de l'Església i la Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. Les autoritats municipals encapçalades per l'alcalde participaren a la Processó, així com també el cap de la Policia Local, la Jutgessa de Pau i la farmacéutica de la Vila, com una antiga tradició del municipi.

Els veïns i veïnes de la Vila munten diferents altars tradicionals que guarneixen amb flors al llarg del recorregut de la Processó, que enguany estarà presidida per l'Arquebisbe de Tarragona. Dr.Jaume Pujol.

La confecció de catifes que va néixer com aportació veïnal a la festa fa 9 anys, s’està consolidant com una tradició en la que els veïns participen de forma activa en tot el procés, des de la recollida de les plantes al camp, la seva preparació durant les setmanes anteriors a la festa, el disseny i la seva realització, un procés laboriós al que cada any se sumen més veïns, una forma de embellir el pas de la Processó del Santíssim Sagrament, pels carrers del municipi.

Entre els diferents dissenys, el campanar de Creixell que celebra aquest any el Centenari de la seva Coronació, obra de Jujol i l’homenatge dels veïns a les víctimes de l’atemptat terrorista a la Rambla de Barcelona i Cambrils, realitzant a la Plaça Major del poble una gran catifa amb el mosaic de Miró que des de fa un mes i ja per a sempre, serà un crit per la pau.

Creixell té una parella de gegants de la Vila, el Gilmundo i la Minerva, que acompanyen la Processó del Santíssim Sagrament pels carrers de la Vila. Ell representa a Artal Gilmundo, el primer Carlà de Creixell que va arribar a la Vila l’any 1083 enviat pel Rei de França. És a dir, es el primer creixellenc de qui es té notícia documentada, podríem dir que Artal Gilmundo va ser el “primer creixellenc empadronat”.

La Geganta Minerva representa d’una part l’herència romana de les nostres terres i principalment la Festa de la Minerva, que es manté viva encara avui en dia i té els seus orígens el 1620. Va vestida com una patricia romana i porta una safata amb raïm i blat simbolitzant la Festa de la Minerva.

A mes Creixell té 4 capgrossos de la Vila que també acompanyen la Processó: El Jeroni, el Jaumet, la Sisqueta i la Miquelina, que representen elements patrimonials i culturals de la Vila.

El Ball de Diables de Creixell, creat l'any 2009, acompanya també el Seguici Popular de la Processó.
 

 

Comentarios
Multimedia Diari