El fiscal demana processar un home per un incendi forestal a Albinyana

L’investigat és el responsable del manteniment de la línia elèctrica que suposadament va provocar el foc, que cremà 14 hectàrees

14 agosto 2019 06:50 | Actualizado a 03 octubre 2019 12:49
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Fiscalia de Tarragona demana que sigui jutjat el responsable d’una línia elèctrica d’Albinyana que suposadament va provocar un incendi forestal el dia de Reis de l’any 2016, que va cremar 14,3 hectàrees. Així ho recull l’escrit que el Ministeri Públic ha fet arribar al Jutjat de Primera Instància i Instrucció número 1 del Vendrell. Per la seva part, Endesa ha presentat recurs, segons han apuntat al Diari fonts de l’empresa.

L’escrit recull que el 6 de gener de 2016 es va produir un incendi forestal al terme d’Albinyana, concretament al lloc conegut com a Coll de la Font d’en Benet. Aquest foc hauria tingut el seu origen sota el suport d’una línia elèctrica de 25 Kw SM Banyeres, propietat d’Endesa Distribución Eléctrica. Es va produir pel trencament d’un cable de conducció elèctrica, que hauria provocat que una part del mateix quedés penjada i una altra caigués al terra, damunt de la vegetació, a la zona on va començar l’incendi forestal.

La causa de l’incendi, segons les conclusions dels agents rurals, seria la negligència en el manteniment de la línia elèctrica, concretament en un entroncament en mal estat, que hauria augmentat la resistència del conductor i la seva temperatura fins a provocar el seu trencament i caiguda al terra.

L’incendi forestal va cremar 14,3 hectàrees dins de l’espai d’interès natural del Massís de Bonastre. El cost per a l’Administració derivat del dany ambiental ocasionat per l’incendi forestal puja 165.592,95 euros, mentre que els costos de l’extinció es van fixar en 178.260,50 euros.

El fiscal recorda que ja l’any 2009, en un procediment penal seguit pel Jutjat d’Instrucció número 6, ja s’havia instruït una altra causa, amb resultat de sobreseïment provisional, per un altre incendi forestal, ocorregut en el terme municipal de Bonastre amb origen en un possible mal estat de la línia elèctrica. Ja en el 2009 es feia referència al mal estat de l’entroncament de tres cables de conducció elèctrica.

«Deixadesa»

Per tot això, segons apunta el Ministeri Públic, s’aprecia l’existència d’una situació de deixadesa de la línia elèctrica de 25 Kw SM Banyeres. I això perquè tot i l’existència altres incidents a la línia, no s’hauria adoptat cap tipus de mesura per garantir que els entroncaments de la mateixa fossin segurs considerant, a més, que la línia travessa una zona d’espai d’interès natural.

Després de l’incendi, la companyia elèctrica va iniciar una auditoria per conèixer l’estat de la línia. Segons va dir en el seu moment l’alcalde d’Albinyana, Joaquim Nin, la línia tenia torres metàl·liques noves i la superfície forestal de sota estava neta.

Comentarios
Multimedia Diari