Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

El segell commemoratiu dels 150 anys del tren de TGN a Martorell ja circula

Es presenta a Sant Sadurní d´Anoia, que va ser una de les estacions clau per poder fer la connexió de les xarxes

José M. Baselga

Whatsapp
La locomotora de Caminos de Hierro del Centro (CHC) a Martorell (1927). Foto: LLuís Miquel Tuells Moreno

La locomotora de Caminos de Hierro del Centro (CHC) a Martorell (1927). Foto: LLuís Miquel Tuells Moreno

Avui es posa en circulació a tot l’Estat un segell commemoratiu dels 150 anys de la línia de ferrocarril Tarragona-Martorell 1865-2015 i que ha encunyat la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre (FNMT). La presentació es fa a Sant Sadurní d’Anoia (celler de la Fasina de cal Guineu, 19.00 hores). Sant Sadurní va ser una de les estacions claus a la línia per la connexió entre Barcelona i Tarragona.

El segell reprodueix una locomotora Martorell amb el número 168 en el moment de la seva sortida dels tallers del Clot de Barcelona. És una de les quatre de vapor que l’any 1853, la companyia Caminos de Hierro del Centro, va comprar a l’empresa Sharp & Stewart y Cº.

Es va allargar

Aquestes locomotores van començar a circular inicialment entre Barcelona i Molins de Rei. Posteriorment van allargar el seu recorregut fins a arribar primer a Martorell i posteriorment fins a Tarragona, on va entrar el 15 d’abril de 1865.

Posteriorment, l’any 1875, aquest material motor va passar a la Compañía de los Ferrocarriles de Tarragona a Barcelona y Francia (TBF), però va conservar la mateixa numeració fins que l’any 1899 la Compañía de los Ferrocarriles de Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA) va rebre dues de les quatre locomotores que inicialment havien començat a rodar l’any 1852.

Exposició Universal

L’any 1929 la locomotora va ser present a l’Exposició Universal de Barcelona com un dels elements claus per la modernització i els transports. Amb la nacionalització del ferrocarril després de la guerra civil, tot el material mòbil va passar a propietat de la Red Nacional de los Ferrocarriles Españoles (RENFE) i la locomotora va ser tornada a numerar amb el 120-2112.

És la locomotora més antiga preservada que queda a tot l’Estat i es troba exposada al Museu del Ferrocarril de Catalunya de Vilanova i la Geltrú des de l’any 1972.

Temas

  • COSTA

Comentarios

Lea También