Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

La CEPTA reivindica BCN World com "l'única alternativa" per a reactivar el sector terciari i la construcció

La patronal alerta que la demarcació de Tarragona presenta la pitjor evolució del mercat de treball de tot Catalunya

ACN

Whatsapp
Imatgen virtual del complex de turisme, oci i joc que estaba previst fer junt a PortAventura. FOTO: CEDIDA

Imatgen virtual del complex de turisme, oci i joc que estaba previst fer junt a PortAventura. FOTO: CEDIDA

La Confederació Empresarial de la Província de Tarragona (CEPTA) reclama l’impuls d’una gran inversió al territori com BCN World per donar “embranzida” al sector terciari i a la construcció. La patronal subratlla que Tarragona presenta la pitjor evolució del mercat de treball de totes les demarcacions catalanes i alerta que ni el sector primari ni la indústria podran liderar la creació d’ocupació. La CEPTA creu que “l’única alternativa” per estimular l’economia, en paraules del seu cap de gabinet d’estudis, Juan Gallardo, és l’impuls d’un projecte com BCN World, que es creu que tindria un impacte similar al que va tenir Port Aventura a la dècada dels 90. La patronal destaca que més de la meitat dels 80.000 aturats de la demarcació provenen de la construcció i admet que, donades les dificultats del col·lectiu per trobar feina, cal seguir apostant per aquest sector.

La patronal tarragonina es mostra “indignada” per la paràlisi del projecte inicialment conegut com BCN World i el seu president, Josep Antoni Belmonte, ha reclamat aquest dimarts a la Generalitat que compleixi els compromisos adquirits per evitar que els inversors “acabin perdent la paciència” i decideixin apostar per altres indrets.

La CEPTA considera que el creixement de l’ocupació depèn bàsicament de l’evolució del sector terciari, malgrat que ja dóna feina al 70% de les persones que treballen. La patronal considera que cal impulsar un nou gran projecte com BCN World que suposi un “canvi qualitatiu”, com ho va ser Port Aventura.

El director del gabinet d’estudis de la CEPTA, Juan Gallardo, ha subratllat que aquesta inversió complementaria i ampliaria l’oferta turística actual, contribuiria a desestacionalitzar el turisme i donaria una forta embranzida al sector de la construcció, que ha passat d’ocupar prop de 70.000 persones el 2007 a donar feina a poc més de 23.000 treballadors l’any passat.

Gallardo ha apuntat que més de la meitat de les persones que a dia d’avui figuren a les llistes de l’atur provenen de la construcció i la seva possibilitat d’ocupació és difícil fora d’aquest sector. “Malgrat les polítiques actives d’ocupació i els intents de canvi de model productiu, això no es materialitza. A aquesta gent se li ha de donar una sortida i la més immediata, agradi més o menys, continua sent la construcció”, ha afirmat.

Tarragona es queda enrere

El cap del gabinet d’estudis ha alertat que, si no arriba una forta inversió al territori, les xifres del mercat de treball no remuntaran. “Ja tenim una demarcació despenjada -respecte la resta de Catalunya- amb uns nivells d’atur més propis del sud d’Espanya i amb una situació que persisteix des del 2013”, ha sentenciat.

La Confederació Empresarial ha presentat aquest dimarts un estudi sobre el comportament de l’economia del territori durant el tercer trimestre de l’any passat. Les dades conclouen que el mercat de treball de la demarcació, tot i evolucionar lleugerament en positiu, continua en una situació de feblesa, amb uns indicatius molt pitjors que a la resta de demarcacions catalanes.

Segons la CEPTA, els punts més febles d’aquest anàlisi comparatiu són els diferencials en la taxa d’atur i en la taxa d’ocupació, i la sobtada contracció de l’ocupació al sector industrial. Un dels factors que motiven aquest comportament és la intensitat empresarial i de treballadors autònoms, on Tarragona torna a ser la demarcació catalana que presenta unes dades més desfavorables.

La patronal considera que la dependència vers a les grans empreses dels diversos sectors productius pot considerar-se com un factor que llastra la millora del creixement de l’ocupació. En aquest sentit, preocupa singularment l’atonia de l’ocupació del sector industrial, que continua contraient-se, la qual cosa pot estar relacionada amb la manca de dinamisme de les activitats tradicionals del sector secundari tarragoní.

Crisi del sector químic

Gallardo ha apuntat que això també té molt a veure amb el comportament del sector químic, que resta afectat per l’existència de fortes dinàmiques de saturació d’oferta a nivell global, d’absència de capacitat de decisió i d’un atractiu limitat per a les noves inversions, com a conseqüència les deficiències en matèria d’infraestructures i per l’alt preu de l’energia.

La patronal dubta que la resta de branques industrials presents a la demarcació de Tarragona com ara els productes metàl·lics o l’agroalimentari, tinguin la capacitat suficient com per liderar el creixement de l’ocupació a la indústria i contrarestar l’estancament del sector químic i de les seves activitats auxiliars.

Temas

  • COSTA

Comentarios

Lea También