Torredembarra reviu la cruenta batalla de 1713

Desenes de persones es van reunir a la plaça del Castell per commemorar aquest episodi

20 mayo 2019 09:16 | Actualizado a 20 mayo 2019 16:52
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Torredembarra va reviure ahir un dels episodis més dramàtics de la seva història: la batalla del 1713. Va ser un cruent combat que va tenir lloc el 16 de juliol de fa més de 300 anys en la Guerra d’Ultrança, en l’últim any de la Guerra de Successió on s’enfrontaven les tropes borbòniques amb les tropes catalanes comandades pel general Nebot.

Els grups de recreació històrica, els Miquelets de Catalunya, Moià 1714 i Sanguen Honoris van ser els encarregats d’escenificar la batalla del 1713. La plaça del Castell es va omplir amb els campaments militars.

Al voltant de les 12 del migdia els soldats dels diferents exèrcits van començar a obrir foc a discreció acompanyats d’una música d’allò més èpica que feia posar la pell de gallina. Als més petits els espantava l’estrèpit dels fusells.

El destacament borbònic estava format per 700 cavalls i 380 genets s’havia establert a Torredembarra i gaudien d’una posició favorable. Per això, en un primer moment, el general Nebot que estava establert amb les seves tropes a Altafulla, havien decidit no atacar per no posar en perill els seus 200 homes a peu i 100 de cavalleria. Però els capitans dels voluntaris aragonesos, Nasarre i Espiagua, van insistir al general i finalment van passar a l’atac. La batalla va acabar amb 400 presoners i més de 80 morts.

Jordi Picart, membre de la junta dels Miquelets va explicar que «la batalla de Torredembarra va ser fonamentalment amb cavalleria però evidentment no podíem posar 200 cavalls a la plaça. Hem volgut representar com es combatia a l’època amb els rengles, les banderes, els tabals i com es carregaven les armes», deia.

A part de la batalla, durant tot el matí també van recrear com es vivia als campaments militars: «També hi havia civils. Expliquem com era la vida diària, fabricar les bales, el menjar, preparar els cartutxos, etc. També tenim el capellà fent missa», explicava Picart. 

Un nou espai gastronòmic

Enguany es va recuperar el mercat d’època i la mostra d’oficis pel nucli antic. A més, per primera vegada hi va haver l’Espai gastronòmic 1714, ubicat a la plaça de la Vila tot el cap de setmana.

Comentarios
Multimedia Diari