Una nova canonada evitarà tallar l’aigua a tot Torredembarra

En aquesta fase se substitueixen 600 metres de la canonada principal del municipi, que tenia més de 40 anys

08 octubre 2017 18:12 | Actualizado a 08 octubre 2017 18:14
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’empresa Sorea està realitzant treballs de substitució de la principal canonada d’aigua de Torredembarra, després de prop de 40 anys d’ús. Es tracta d’una fase de reformes que finalitzarà d’aquí a un mes aproximadament, i que substituirà un total de 600 metres de tub dels 4 quilòmetres totals de llargada de la canonada. El cost d’aquesta fase és de 233.000 euros més IVA, que sorgeixen de les inversions de millora pactades en el contracte de cessió entre l’Ajuntament i Sorea que inclou els projectes de millores tècniques i ambientals de les xarxes d’aigua potable i clavegueram.

La canonada que està sotmetent-se a les reformes sempre ha creat problemes, ja que tota l’aigua es distribueix per la ciutat ho fa a través d’aquesta canonada principal que connecta amb els dos dipòsits d’aigua que es troben als afores de Torredembarra. Per aquest motiu, en cada ocasió que calia fer reparacions a una part del traçat, tota la localitat es quedava sense subministrament. Segons explica el regidor de Via Pública, Valeriano Pino «intentàvem fer les tasques de manteniment a la nit, per molestar el mínim de veïns possible», però continuava sent un procés incòmode per a totes les parts.

Té un cost de 233.000 € més IVA, part del pressupost d’inversions de millora

A més, la canonada mostrava un estat de deteriorament important, després de 40 anys d’ús continuat, que es traduïa en filtracions d’aigua habitualment en diferents punts. El principal inconvenient, tallar l’aigua a tota la localitat a cada reparació, quedarà resolt d’aquesta manera. De fet, els 600 metres que se substitueixen en aquesta fase s’inclouen dins del quilòmetre de canonada que creua el nucli urbà torrenc, on les obres sempre tenen una dificultat afegida. «La canonada nova compta amb un sistema que permet tallar l’aigua per trams, i així no s’haurà d’importunar a tothom cada vegada que calgui fer una reparació», explica Pino.

Aquesta és una de les inversions de més magnitud que Sorea té planificades a Torredembarra, ja que es tracta d’una inversió important però que feia temps que es necessitava, arran de l’antiguitat de la canonada i del sistema en general.

Projectes futurs

Malgrat que aquestes obres no estan acabades encara i formen part d’un projecte més ampli d’adequació, la xarxa d’aigües i clavegueram de Torredembarra ja compta amb algunes millores realitzades i d’altres per fer. Entre les que estan en marxa, la substitució de vàlvules, la renovació de 500 escomeses de plom i la instal·lació de col·lectors de clavegueram

Els detectors instal·lats a les clavegueres permeten detectar l’excés d’aigua

Entre les futures, per exemple, a dins del clavegueram s’instal·larà un sistema que alerta en cas que les clavegueres es desbordin per excés d’aigua, durant quanta estona i quina quantitat. «Com que no estan al carrer, és més difícil que la gent vegi que s’està treballant», deia Pino, que explicava que es tracta d’un sistema que permet conèixer el nivell de l’aigua a les clavegueres, però que no pot solucionar-ho en cas que n’hi hagi massa. Aquesta instal·lació és especialment útil els dies de pluges torrencials, moment en el qual les clavegueres poden arribar a acumular aigua per sobre de les seves possibilitats.

Recuperar i reutilitzar

Pel que fa a projectes de futur, el regidor de Via Pública ja en té alguns en cartera. El més important de tots, és un nou sistema d’emmagatzematge en un dels passos soterrats de les vies del tren. «Una de les primeres coses que vaig fer com a regidor va ser tancar els passos soterrats que eren perillosos, però són un espai on es poden posar algunes infraestructures», explica Pino. Aquesta nova cisterna d’aigua tindrà una grandària reduïda, i servirà per emmagatzemar l’aigua de la pluja que baixa pel voral de la carretera i que s’acaba perdent al clavegueram.

La nova cisterna per aprofitar l’aigua de pluja és un projecte respectuós amb la natura

La nova cisterna recollirà tota aquesta aigua que s’està desaprofitant per poder-la utilitzar per a tasques de neteja de la localitat o per regar. Es tracta, doncs, d’una aposta que suposarà un estalvi pel consistori a llarg termini, però que, sobretot, és respectuosa amb la natura. Torredembarra es compromet  amb l’estalvi d’aigua, assignatura pendent a moltes localitats a través del projecte, que encara no té data, però es calcula que es podrà posar en marxa molt aviat. De moment, els tècnics municipals estan acabant de polir detalls del projecte tècnic.

Comentarios
Multimedia Diari