Endesa insisteix en un enderroc parcial de la dàrsena de Cubelles per evitar danys a les platges

En paral·lel a l'actuació al port, la companyia comença a desmantellar el circuit de refrigeració de l'antiga central

07 julio 2021 17:41 | Actualizado a 07 julio 2021 17:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Endesa aposta per enderrocar parcialment la dàrsena del port de l'antiga central tèrmica de Foix, a Cubelles (Garraf), ja que ho veu com l'opció menys lesiva per a les platges. Segons els responsables de la companyia, deixar el dic sencer o retirar-lo completament són alternatives inviables perquè reduirien directament les platges de Cubelles i Cunit. Aquest dimecres la firma ha remarcat davant la premsa que vol deixar l'entorn de l'antiga central "en perfectes condicions", motiu pel qual vol treure només una part de la dàrsena i crear una nova platja. Serà el Ministeri per a la Transició Ecològica, però, qui tindrà l'última paraula. Mentrestant, Endesa comença a desmantellar el circuit de refrigeració amb què s'alimentava l'antiga central.

Endesa ha defensat la seva proposta davant els mitjans després que l'Ajuntament de Cunit instés la companyia a remeiar el retrocés de les seves platges coincidint amb el desmantellament del port de la tèrmica. Segons el consistori, la construcció de la dàrsena ara fa 40 anys va ser l'inici dels mals del seu litoral.

Els responsables de la central tèrmica han recordat que han treballat cinc opcions de desmantellament: deixar el port intacte com ara, eliminar tota la dàrsena, treure només els espigons de formigó construïts a Cunit, eliminar el port i els espigons, o bé fer un desmantellament parcial. Aquesta última, finalment, és l'opció que han traslladat a la Generalitat i que preveuen elevar al govern espanyol. Abans, però, hi han de dir la seva els municipis afectats i les entitats ecologistes.

El responsable de les centrals tèrmiques d'Endesa a Catalunya, Juan Ramón Obon, ha precisat que la intenció és enderrocar 440 metres dels 1000 que ocupa ara el dic. Així, la dàrsena es convertiria en dos espigons que propiciarien la creació d'una platja artificial. Per garantir que l'espai és practicable, Endesa faria una aportació de sorra extraordinària. Aquestes dues actuacions i l'enderroc del formigó dels canals d'entrada i sortida d'aigua té un pressupost de 4 MEUR, uns diners que la companyia garanteix que ja té aprovats.

Obon ha destacat que desmantellar el port seguint aquest projecte permet "crear una platja encaixada amb el mateix model que les adjacents", alhora que és l'opció més favorable a nivell mediambiental. El responsable de la central ha assegurat que la nova platja permetria continuar la zona de dunes més propera, de manera que es preserva l'espai de nidificació d'ocells com el corriol camanegre.

Després de quasi 40 anys al municipi, Obon ha assegurat que la intenció d'Endesa és abandonar Cubelles "deixant-ho tot en perfectes condicions". "Vam enderrocar la central, hem remeiat el sòl i ara afrontem el desmantellament de la zona marítima amb la intenció que ningú en surti perjudicat", ha afegit, tot refusant la retirada total de la dàrsena "perquè desapareixerien totes les platges del sud de Cubelles". "L'aigua arribaria a l'altura dels habitatges", ha avisat.

Endesa espera ara que els ajuntaments es pronunciïn formalment i també ho faci la Generalitat en base a les diferents aportacions de les parts afectades. Posteriorment, el projecte es traslladarà al Ministeri per a la Transició Ecològica, que decidirà de quina manera es fa el desmantellament. Endesa confia que la proposta que arribi a Madrid "sigui el més consensuada possible".

Segons la companyia, un cop l'estat espanyol doni el seu vistiplau, caldran prop de quatre mesos de gestions internes i tècniques fins que puguin començar les obres. Per aquest motiu, com a molt aviat les obres podrien estar en marxa d'aquí a un any, tot i que l'empresa declina detallar un calendari d'actuacions.

Pel que fa a la petició de l'Ajuntament de Cunit, que també reclamava modificar els espigons i fer una aportació de sorra extraordinària, Endesa se'n desentén. L'empresa ha precisat que les seves competències marítimes estan delimitades només a l'entorn de l'antiga central, de manera que els espigons que Cunit vol modificar són competència directa de l'estat espanyol.

Demolició canals de refrigeració

A l'espera de definir com es desmantellarà la infraestructura del port, Endesa començarà aquest mes de juliol l'enderroc dels canals amb què la central rebia i expulsava l'aigua per refrigerar les instal·lacions. Tot el circuit es taparà amb formigó i terra vegetal, tot i que es crearà un tub per a futures instal·lacions de telecomunicacions. Les actuacions s'allargaran fins la primavera del 2022 i tenen un pressupost de 2 MEUR. La companyia avança que requeriran talls de circulació puntuals a l'entorn de l'antiga central.

Aquestes obres suposen l'inici de la tercera fase del desmantellament global de la tèrmica de Foix, després d'haver enderrocat l'edifici i la xemeneia, i d'haver restituït el sòl. Tot plegat, en unes instal·lacions que van deixar de funcionar oficialment l'estiu del 2015, si bé des del 2010 la tèrmica només va estar activa de forma puntual. De fet, del 2007 al 2010, només va operar un 0,17% de la seva capacitat.

Comentarios
Multimedia Diari