Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Força i velocitat anglesa en les curses a cavall del Cós de Sant Antoni

Unes 10.000 persones assistiran a l’esdeveniment que començarà a partir de les 12 hores. Les curses tenen un recorregut d’entre els 1.700 i els 2.500 metres de distància

18 enero 2024 12:55 | Actualizado a 20 enero 2024 12:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Dins dels actes programats per les Festes de Sant Antoni cal destacar les curses de cavalls. Aquestes curses o el ‘Cós’ ja se celebraven a finals del segle passat. De fet, un pregó de l'any 1876 dona fe de la seva celebració, dels premis que es lliuraven en aquella època i de la forma en què es desenvolupava la competició.

Les curses de cavalls són un dels plats forts de la Festa Major de Sant Antoni. Enguany se celebraran aquest diumenge 21 de gener. Com ja és habitual, a les 12.00 hores tindrà lloc la primera, batejada com a Premi Torre d’en Dolça, amb una distància de 1.700 metres; a les 12.30 hores la segona, el Gran Premi Ajuntament de Vila-seca, de 2.500 metres; mentre que a les 13.00 hores la tercera, el Premi Patronat Municipal de Turisme de Vila-seca, de 1.700 metres. Totes tres les disputaran a cavalls pura sang anglesos, caracteritzats per la seva gran velocitat i a galop.

Se celebren tres curses al llarg del matí amb cavalls pura sang anglesos

Història i reconeixement

Als terrenys que acullen la competició des de 2001, al Parc de la Torre d’en Dolça, s’hi apleguen cada any prop de 10.000 persones arribades de diferents punts de la demarcació per assistir a les carreres. Les apostes que es fan a les curses de Sant Antoni són discretes, però es pot apreciar el goig de les persones pel fet de poder-hi participar.

A finals de l’any 2010, el Govern de la Generalitat de Catalunya va declarar element festiu patrimonial d’interès nacional el Cós de Sant Antoni de Vila-seca, un reconeixement que permet que aquest acte que se celebra a Vila-seca des de finals del segle XIX, quedi inscrit al catàleg del patrimoni festiu de Catalunya.

Les curses de Vila-seca es poden considerar com a professionals, i del mateix nivell que les que se celebren a altres ciutats com Madrid, Sant Sebastià o Sevilla.

De fet, fa uns 25 anys, a la cursa ja s’hi van començar a congregar els millors genets espanyols com Claudio Carudel i Lluís Saugart. Anys després es van professionalitzar i estaven reglamentades per la Societat de Foment de la Cria Cavallar d’Espanya. Des del 2016 estan reglamentades pel Jockey Club Español de Carreras de Caballos.

Al llarg de la història, les curses han tingut diversos escenaris: el camí de la Pineda, l’albereda de Folc, la Parada de l’Hort del Pep o la Parada Gran del Castell són alguns dels més destacats dels darrers anys.

Comentarios
Multimedia Diari