La presidenta de l’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà, Aurora Carbonell i Abella, ha assistit avui a l’acte sobre l’Acord per la Qualitat de l’Aire a Catalunya, organitzat pel govern de la Generalitat. Com a entitat que representa a més de 130 ens locals d’arreu de Catalunya i que treballa en defensa de l’ús del transport públic, l’AMTU s’ha adherit a aquest acord.
L’AMTU ha estat treballant amb la conselleria d’Acció Climàtica en el document que s’ha aprovat avui i que manifesta que “millorar la qualitat de l’aire ha de constituir un pilar fonamental en l’agenda de totes les administracions públiques, comptant amb la implicació dels agents econòmics i socials. Cal reconèixer i -sobretot- garantir, el dret a l’aire net, tant per protegir la salut de les persones com el medi ambient.”
L’Associació de municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà està plenament d’acord amb aquest manifest, tot i que considera que “calen més recursos dels ens superiors perquè es dugui a terme la transformació necessària, en matèria de mobilitat, per millorar l’aire de les nostres ciutats”, tal i com ha afirmat la presidenta de l’AMTU. A més, també ha afegit que “la mobilitat és un dels factors més importants, encara que no és l’únic, però és evident que cal fer canvis en aquest sentit. I per això cal actuar, i quan abans millor”.
Aurora Carbonell també ha recordat que "l’AMTU ja fa temps que treballa amb els municipis en noves modalitats de transport, com el transport a demanda (TAD) o, més recentment, en sistemes de mobilitat compartida, i ara també està treballant en l'àmbit de la micromobilitat, ja que en els municipis petits també té molta importància”.
Pacte per la qualitat de l’aire a Catalunya
Cadascuna de les administracions i organitzacions que hem adoptat aquest Acord ens comprometem a:
- Reduir, com a mínim, un 15 % les emissions de NOx i PM generades l’any 2025, prenent com a referència l’any 2019.
- Portar a terme les accions estructurals necessàries per accelerar la millora de la qualitat de l’aire i tendir, progressivament, a assolir els nivells que recomana la OMS.
- Donar continuïtat a les estratègies coordinades d’informació, sensibilització i educació ambiental per implicar a la industria i la ciutadania per tal que esdevingui un agent actiu i compromès en la modificació dels hàbits que tenen incidència en la qualitat de l’aire i en la seva salut, vetllant per una transició justa que no deixi ningú enrere.
- Donar suport a la recerca i promoure el coneixement de les causes i el comportament de la contaminació atmosfèrica a Catalunya, així com el seu impacte sobre la salut.
- Adequar, si fos necessari, les planificacions i normatives al que estableix aquest Acord
- Un marc de treball comú consensuat a través de la Taula de Qualitat de l'Aire de Catalunya
- Zones de Baixes Emissions com a catalitzador del canvi cap a una mobilitat sostenible
- Acceleració d'un model de mobilitat més sostenible, saludable i segura
- La millora contínua de les eines d’avaluació de la qualitat de l’aire i la coordinació d’un marc d’actuació comú, especialment en cas d’episodis de contaminació atmosfèrica
- Un marc de referència per optimitzar l’ús de biocombustibles sòlids
- Una corresponsabilització i implicació dels diferents agents socials i econòmics en la millora de la qualitat de l’aire
- La implicació de les infraestructures portuàries i aeroportuàries en la millora de la qualitat de l’aire