Diuen que l’art és una poderosa eina de transformació social. Una disciplina sense límits i universal. La via perfecta per obrir la ment i l’ànima. A l’Associació Ment i Salut La Muralla de Tarragona han aprofitat el poder de l’art com un mecanisme per crear consciència i combatre la discriminació i els prejudicis que existeixen al voltant de les persones amb malalties mentals.
Per quart any, La Muralla ha organitzat l’exposició 'Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental’, que recull les obres creades a partir de la unió entre els usuaris del centre i artistes reconeguts de la demarcació o familiars artistes. La iniciativa se centra en el treball terapèutic a través de l’art i en compartir el procés de creació al taller de l’artista. El resultat són obres de diverses disciplines realitzades a quatre mans que recullen l’esperit artístic d’ambdós creadors. En aquesta quarta edició són setze les obres que formen part de l’exposició.
La Biblioteca Municipal de Vila-seca acull enguany la darrera parada d’aquesta mostra itinerant que ja ha passat al llarg del 2017 per la Canonja, Altafulla, Torredembarra, Tarragona o Prades. El Port de Tarragona, a més, va acollir aquest estiu la mostra col·lectiva que aplega totes les parelles artístiques de Catalunya, més de vuitanta.
«Treballem la ‘carinyoteràpia’», explica la Paula Ulloa, coordinadora de l’associació La Muralla. «El més bonic és que es conegui l’artista amb l’usuari i que es trenqui la barrera que hi ha per culpa de l’estigma de la malaltia mental i que no existeixin les possibles pors», afirma. En aquest sentit, Ulloa expressa que «des de l’associació La Muralla portem temps lluitant contra aquest estigma per trencar la imatge que es té de les persones que tenen una malaltia mental. La meta és sensibilitzar i normalitzar». L’entitat compta amb un club social que treballa en la inclusió sociocomunitària de les persones amb malaltia mental mitjançant tallers, activitats de lleure, de participació comunitària...
En aquest cas, el procés creatiu per donar a llum les obres entre l’artista professional i l’amateur s’allarga durant diversos mesos, la qual cosa genera una relació molt especial que resulta beneficiosa per a les dues bandes. Així, més enllà de la satisfacció de veure exposats els seus quadres, els usuaris s’enriqueixen del diàleg, l’intercanvi d’experiències i el vincle que es genera.
«És molt terapèutic no només per a la persona que té problemes de salut mental sinó també per als artistes. L’experiència és molt positiva i sempre ens diuen que aprenen molt d’ells i que els enriqueix molt. De fet la resposta és molt bona i cada any volen repetir. Es generen relacions d’amistat molt boniques i el vincle es manté», assegura la coordinadora de l’associació. A partir del març està previst que comencin a treballar les noves parelles artístiques per tal de donar forma a les obres que s’exposaran l’any que ve.
L’exposició es podrà visitar fins al 18 de desembre a la Biblioteca de Vila-seca. Durant les tardes de dilluns a divendres, en horari de 16 a 20 hores, i els matins de dijous i dissabte, de 10 a 13.30 hores. Totes les obres estan a la venda i amb els diners recaptats es col·labora en el finançament del projecte, per la compra de material i altres despeses.
La quarta edició del projecte ‘Parelles artístiques. Experiències creatives per la salut mental’ a Tarragona compta amb l’impuls d’Osonament, l’associació pionera que va organitzar per primera vegada aquesta iniciativa fa onze anys. Avui ja són una dotzena les entitats catalanes que s’han adherit al projecte. Hi col·laboren la Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA CX.