Una aplicació mòbil reconstrueix el passat de la ciutadella ibèrica de Calafell en 3D

Un equip d'investigadors de la UB han dissenyat Calafell Open Air Museum, que recrea amb realitat augmentada com era aquest jaciment del segle VI aC

| Actualizado a 22 mayo 2017 11:38
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La Universitat de Barcelona i l'empresa Digit han creat una aplicació de mòbil que permet veure en tres dimensions com era el passat de la ciutadella ibèrica de Calafell. L'app Calafell Open Air Museum permet fer un salt 2.500 anys enrere per saber gràficament com era l'espai i la vida de l'indret, però també dóna l'oportunitat de veure com va evolucionar durant quatre segles. Al mateix temps, dins les diferents recreacions també diferencia aquelles imatges que tenen certesa històrica de les que són hipòtesis que els historiadors no han pogut verificar. Els creadors ja tenen preparada una versió d'aquesta app, pensada per a les visites turístiques a Barcelona.

 

El projecte l'ha ideat el Grup de Didàctica de la Història, la Geografia i altres Ciències Socials (DHiGeCS) de la UB amb la col·laboració de la companyia Digit. L'equip ha triat la ciutadella de Calafell com a referent de l'arqueologia reconstructiva, ja que sobre les runes del jaciment s'hi van reconstruir amb fidelitat els habitatges, el seu interior i també els murs. Amb la nova aplicació, gràcies a la realitat virtual, els visitants només necessiten enfocar davant qualsevol part de la ciutadella i veuran un vídeo que ensenya com s'hi va viure al llarg de quatre segles.

 

Tot i que aquesta aplicació està pensada, sobretot, per a jaciments arqueològics a l'aire lliure, els creadors ja en preparen noves versions adaptades a escenaris del tot diferents. Per exemple, ja estan preparant una app adaptada per al patrimoni urbà de Barcelona, per tal d'oferir explicacions didàctiques dels indrets més turístics a través de les pantalles. Aquesta versió és en fase de desenvolupament i l'equip preveu presentar-la els propers mesos.

Comentarios
Multimedia Diari