«Els joves han de superar les dificultats amb recursos propis, com la intel·ligència»

L’autor Xavier Rull i la il·lustradora Octey Poveda García presenten la quarta entrega de la saga d’aventures espacials ‘Skørdåt’

14 abril 2022 17:30 | Actualizado a 16 abril 2022 12:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La saga d’aventures espacials Skørdåt continua creixent. L’autor Xavier Rull i la il·lustradora Octey Poveda García presenten el quart volum A contracop. En la nova entrega d’aquest univers decadent on l’única manera de viure lliurement és ser un fora llei, els skørdåtians hauran d’enfrontar-se a reptes cada cop més difícils. En Denk s’ha ofert a fer treballs per a la totpoderosa Karla per tal d’evitar friccions amb el seu clan.

Una màfia de Júpiter ha pres a la Karla un gaser ple d’un producte prohibit, i en Denk ha de recuperar-lo. Els esdeveniments s’acceleraran i portaran els skørdåtians a situacions de risc, amenaçats tant per la màfia joviana com per militars corruptes. «En aquestes noves situacions els personatges han de prendre decisions que mostren al lector la seva psicologia i pensament», explica Xavier Rull, nascut a Falset i professor de lingüística catalana a la Universitat Rovira i Virgili.

Aquesta nova aventura espacial en català, afirma Rull, «guanya intensitat narrativa, ja que cada volum nou és una mica més intents en aquest aspecte que l’anterior». De fet, l’autor ja té llestos les pròximes aventures, de manera que també estan definides com seran les futures relacions entre els diferents protagonistes. Pel que fa a la portada feta per l’Octey, Xavier Rull destaca que «és la penúltima escena de llibre. És una personatge, l’Athena, caminant damunt de Mart, enmig d’una tempesta de sorra, apuntant contra el dolent, que no es veu perquè representa que el dolent està situat als ulls de qui mira la portada».

Temàtica i missatge

La superació personal, el valor de la lleialtat, l’antimasclisme, l’antiassetjament formen part de la temàtica i el missatge que l’autor i la il·lustradora volen transmetre a través del volum A contracop. Aquesta vegada, a més, la sergent Athena reviurà una topada amb un antic instructor militar. Qui guanyarà: qui tingui la potència militar o qui sigui audaç? «Normalment en totes les pel·lícules el malvat és sempre qui té més armes i més poder que l’heroi o l’heroïna, que acaba guanyant amb coratge i astúcia», assegura l’autor. Una història que troba la seva rèplica en els conflictes actuals. «Les qüestions socials i polítiques que esdevenen a la saga són actuals, ja que tots sabem que existeix corrupció en la política, continuen havent-hi desigualtats socials, els grans beneficis van a parar a les grans empreses...», afirma l’autor, qui afegeix que «la corrupció ja passava a l’Imperi romà i les desigualtats socials sempre han existit».

Pel que fa a com aconsegueixen els protagonistes moure’s entre llums i ombres, diu que «en un escenari en què la política no funciona perquè governen les oligarquies i en què l’exèrcit està corromput, els que estan fora de la llei i al marge de tot això, tot i que no són sants, acaben convertint-se en els bons». Finalment, el missatge que Xavier Rull vol transmetre als joves lectors és que «són ells qui han de construir el seu futur, davant les dificultats a les quals s’han d’enfrontar, és a dir, és fàcil caure en el desànim quan reps les galtades, però per a superar-les han d’activar els seus recursos, i un d’ells és la intel·ligència».

Comentarios
Multimedia Diari