Jeff Bezos i la consciència social

El periodista nord-americà Alec MacGillis deixa palès en ‘A l’ombra d’Amazon. Una història del nostre futur’ com l’economia del clic obre una mica més la bretxa de les desigualtats 

20 abril 2022 19:56 | Actualizado a 21 abril 2022 19:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

«No volia escriure un llibre sobre Amazon. Volia parlar de les disparitats regionals dels Estats Units, ja que tenim un problema de desigualtats, no només entre rics i pobres, sinó entre regions que cada cop reben menys atenció». El periodista nord-americà Alec MacGillis va passar una dècada viatjant pel país, investigant des de Washington i Baltimore fins a Seattle i San Francisco i fruit de les indagacions és A l’ombra d’Amazon. Una història del nostre futur (Edicions del Periscopi/Península), que recentment va presentar al centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB).

«Al Midwest ho estaven passant molt malament, mentre que a Washington tot era prosperitat. Aleshores, va sortir elegit Trump, amb la qual cosa encara va ser més clara la disparitat. Volia fer servir Amazon per endinsar-me en aquestes desigualtats perquè és omnipresent i em sembla una bona metàfora de l’anomenada economia del clic», explica l’autor. Per descomptat, n’és conscient que el seu llibre no canviarà les coses, encara que espera que els lectors «es plantegin què hi ha darrere d’un clic quan compres a Amazon o en un altre gegant, una acció que encara vam fer tots més en pandèmia». 

I què hi ha al darrere? «Doncs tot un impacte social, que afecta el teixit civil. Aconseguirem aturar-ho?», es pregunta. «No ho sé. L’objectiu és conscienciar sobre la causa. Si evitem que es propagui aquesta metàstasi, millor que millor», ressalta.

 

 

A l’ombra d’Amazon. Una història del nostre futur, amb traducció al català d'Anna Llisterri, és un compendi d’històries humanes, personals, vides que en un moment o altre s’han vist afectades per haver treballat o haver-se relacionat amb Amazon. Però també hi tenen veu responsables de l’empresa, encara que l’autor no va poder accedir al mateix Bezos. Què li hauria preguntat? «Si en algun moment ha sigut conscient del paper de la seva empresa en les disparitats». De fet, comenta que un dels primers inversors va etzibar-li que «Bezos no pensa en què és millor per al país, per a la societat. Només es preocupa pels resultats». En aquest sentit, el gegant tecnològic no s’establirà en una zona deprimida per ajudar-la, sinó en una de més pròspera, on hi hagi més llocs de treball. «Es concentra tota la riquesa i l'activitat econòmica en unes poques ciutats, mentre que unes altres queden enrere».

Però, quina mena de llocs de treball són els que ofereix Amazon? «És com si tornéssim a la Revolució Industrial. Amb uns treballadors que cobren una misèria, que no tenen drets». Davant d’això, destaca la importància del primer sindicat de l’empresa, recentment creat malgrat els milions de dòlars que el Amazon va invertir a boicotejar-lo. «És un avenç increïble», diu l’Alec. «Ningú no havia aconseguit això abans als EUA». A partir d'ara, el sindicat treballarà per millorar aquestes condicions laborals. 

 

«Bezos no pensa en què és millor per al país, per a la societat. Només es preocupa pels resultats»

Pràctiques abusives, precarietat i desprotecció... Tot i això, tot i ser-ne conscients, cada vegada que Bezos aterra en una petita ciutat, en un petit poble europeu amb un dels seus magatzems, és rebut com una gran victòria de la localitat. «Ha sigut així als Estats Units, també. Realment, els donen la benvinguda, els ajuden, els donen incentius perquè són comunitats que han perdut tants llocs de treball que estan desesperades. Però quan diem que creen nous llocs de treball, no és així. No són nous, és una substitució d’uns per uns altres, perquè el comerç detallista s’ha vist molt perjudicat. I això té un efecte en el teixit social local. Si la gent abans treballava als pobles, ara ho farà als afores i, per tant, hi ha molt a perdre».

Molt a perdre, sobretot, a Europa, segons el punt de vista de MacGillis. «Per una banda, els governs intenten ajudar per frenar els grans gegants. Però, per l’altra, aquí teniu una tradició molt forta dels centres de les ciutats i pot ser que la caiguda sigui més gran. Vull dir, teniu en joc una cosa molt valuosa i molt especial i per això potser teniu més a perdre», sentencià.

 

«Quan diem que creen nous llocs de treball, no és així. No són nous, és una substitució d’uns per uns altres, perquè el comerç detallista s’ha vist molt perjudicat»

Amazon no defuig els arguments de MacGillis, tot i que no els comparteix. La seva és una altra perspectiva. La companyia contraataca què gràcies a ella el petit comerç pot vendre a tot el món. Una cosa que no és del tot certa perquè vendre a través de la seva pàgina web suposa als petits propietaris pagar entre un 20 i un 30% de comissió «i molts no tenen opció»

Malgrat tot, hi ha esperança. «Hi ha molta gent que lluita i continuarà lluitant i ho explico». L'exemple és una propietària d’una botiga de material d’oficina al Paso. «Amazon va intentar obligar que li compressin els productes a través de la plataforma, però la dona va aconseguir que molts clients li comprin directament a ella».

Igualment, A l’ombra d’Amazon MacGillis fa una reflexió sobre tot el que s’ha perdut, com ara el contacte directe, i de tot el que queda per perdre encara, si no s’atura. 

«És un llibre necessari perquè ens alerta de cap a on ens anem encaminant, també a casa nostra», va concloure per la seva part Aniol Rafel, editor de Periscopi.

Paradoxalment, A l'ombra d'Amazon es ven a la plataforma, encara que també a totes les petites llibreries del país...

Comentarios
Multimedia Diari