Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

10 estudiants de Tarragona, a la gran final de les Olimpiades de la Memòria

Els Neurotalent Games son una iniciativa de la Fundació Rosa Maria Vivar que te com objectiu sensibilitzar a joves, pares i docents de la importància de prevenir l´Alzheimer

09 abril 2024 14:38 | Actualizado a 09 abril 2024 14:48
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Més de 6.400 estudiants de 1er d´ESO de tota Catalunya han participat en la segona edició dels Neurotalent Games, una iniciativa de la Fundació Rosa Maria Vivar que te com objectiu sensibilitzar a joves, pares i docents de la importància d´estimular les capacitats cognitives a totes les etapes de la vida per prevenir l´Alzheimer. Enguany, la participació en aquestes `olimpíades de la memòria´ ha crescut un 21% en número de participants respecte a l´edició anterior.

“Com a fundació creiem important conscienciar de la necessitat de disposar d´una bona reserva cognitiva de cara la vellesa i entrenar-la durant tota la nostra trajectòria vital. Aquest es el primer objectiu dels Neurotalents Games, però també saber més de com son els processos cognoscitius associats a la memòria com l´atenció, la percepció, la categorització, l’esquematització, la consciència y la metamemòria”, afirma Margarita Oliva, Presidenta de la Fundació Rosa Maria Vivar. “Conéixer aquests mecanismes ens permetrà en un futur desenvolupar estratègies de prevenció més efectives”.

Entre els 12 i els 13 anys, la memòria declarativa (la de les dades i la seva relació) te ja un bon punt de maduresa, però altres capacitats encara no s´han desenvolupat completament. Segons els experts, l’adolescència és un moment determinant en la maduració d’alguns processos i regions cerebrals, per la qual cosa “entrenar” el cervell a partir d´aqueta edat és especialment significatiu si posteriorment es vol disposar d´unes bones reserves cognitives.

Aquestes reserves són la capacitat del cervell per adaptar-se i compensar el dany o la pèrdua de neurones. Es tracta d’una mena de resiliència cerebral que ens permet trobar noves estratègies per realitzar tasques mentals fins i tot quan es presenten malalties neurodegeneratives com l´Alzheimer.

Una iniciativa pionera

Durant el mes de gener i febrer, els 6.400 estudiants participants als Neurotalent Games han fet diferents tipus de proves avalades per l´Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Els alumnes van haver de realitzar exercicis als seus centres educatius en els que descodificar missatges, relacionar i recordar seqüencies d´imatges, així com demostrar la seva capacitat de concentració, entre d´altres reptes. Les proves han estat adaptades, amb l’assessorament de l´hospital Sant Joan de Deu, perquè també les puguin persones amb capacitats diverses.

El proper dissabte 13 d´abril, els 31 millors classificats competiran en un gran final que tindrà lloc a les instal·lacions del Cosmocaixa (carrer C/ d’Isaac Newton, 2 a Barcelona). En el període en el que els estudiants realitzen, a porta tancada, les proves, més de 250 pares i professors participaran en diferents xerrades divulgatives sobre l´Alzheimer i la seva prevenció. Es premiarà als 3 millors estudiants i les seves escoles.

De la província de Tarragona son 10 estudiants classificats per la gran final. Es el territori que més finalistes aporta desprès de Barcelona.

Comentarios
Multimedia Diari