El model curricular basat en competències «ha fracassat» perquè «el saber en si mateix és la competència», per la qual cosa «cal un currículum concret, específic, clar, basat en sabers i continguts científics i humanístics, amb criteris d’avaluació nítids».
Així ho va expressar la professora de Secundària i directora del canal educatiu de YouTube ‘Sobre Ruinas’, Laura Rodríguez Montecino, en les XI Jornades de Secundària organitzades pel sindicat de Professors de Secundària (ASPEPC-sps), la Fundació Episteme i l’Associació de Catedràtics de Catalunya (ACESC).
Les jornades van tenir lloc els dies 24 i 25 de novembre passats a l’Auditori de la Residència d’Investigadors del CSIC a Barcelona.
Segons Rodríguez Montecino, «el model curricular competencial ha fracassat en el disseny, la implantació, l’avaluació i els resultats».
Aquest fracàs «no ha estat a causa d’una una manca de recursos, ni de formació del professorat, ni de temps», va dir la docent i va posar l’accent que «el saber mateix és la competència».
Davant d’aquest fracàs, la resposta de les administracions educatives «consisteix en noves imposicions metodològiques que agreugen el problema» i que en molts casos «consisteixen en noms nous i pomposos en anglès per als mètodes docents tradicionals», o bé «encobreixen els interessos mercantils d’empreses de TIC o altres sectors, interessades a clavar la dent al suculent pastís del negoci de l’educació», va denunciar la docent.
Per això, va demanar un currículum «concret, específic, clar, basat en sabers i continguts científics i humanístics, amb criteris d’avaluació nítids i subjectes als continguts, pluralista i basant-se en les didàctiques pròpies de cada matèria, no en generalitzacions abstractes».
Un únic currículum
Segons va dir, el currículum hauria de ser «únic per a tots els centres i territoris» perquè «aquesta unitat és l’única garantia de la igualtat entre tots els estudiants», a més d’»exigent i avaluable dels sabers i destreses, i no de les actituds o emocions».
En el mateix sentit es va pronunciar l’inspector d’Educació a les Illes Balears, Miguel Ángel Tirado, que a les mateixes jornades es va mostrar molt crític amb l’aplicació de la metodologia universal de Disseny Universal per a l’Aprenentatge (DUA), sobre la qual se sustenta bona part de l’educació actual.
«Cada curs arriben noves tècniques pedagògiques que prometen que els alumnes aprendran millor i amb menys esforç, però passen les lleis i no hi ha evidències de millora», va afirmar Tirado.