Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Els alumnes catalans, millor en anglès i matemàtiques i pitjor en castellà i català

Alguns mestres atribueixen el descens en les llengues autòctones al fet que «a casa, cada vegada, es llegueix menys»

16 octubre 2023 10:51 | Actualizado a 17 octubre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els resultats de les proves de competències bàsiques del curs 2022-2023 mostren una millora en la puntuació mitjana en llengua anglesa i matemàtiques entre els alumnes de sisè de primària i de quart dESO, mentre que baixen en llengua catalana i castellana.

Així es desprèn del document d’avaluacions censals de les competències bàsiques del curs 2022-2023, que el Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu i la conselleria d’Educació han presentat la setmana passada.

El president del Consell Superior d’Avaluació del Sistema Educatiu, Carles Vega, i el Secretari de Transformació Educativa, Ignasi García Plata, es van felicitar que els resultats tant de sisè de primària com de quart d’ESO «mostrin una tendència de reversió dels resultats a l’alça», tot i quevan reconèixer que «encara estan lluny de ser els desitjats».

Els alumnes de sisè de primària milloren en llengua anglesa, en passar dels 76,9 punts de l’any passat als 77,8 de l’actual, i en matemàtiques, on obtenen 73,6 punts pels 71,7 anteriors, però encara són lluny dels 81 obtinguts fa nou anys.

En llengua catalana, els alumnes de sisè de primària milloren en dues dècimes, en passar de 72,5 a 72,7 punts, una millora que Carlos Vega no va considerar «significativa», i en castellana baixen de 74 a 72,1.

Tant els alumnes de quart d’ESO com els de sisè de primària obtenen pitjors resultats en expressió escrita en castellà i català que en comprensió lectora i oral (competència que només s’ha avaluat a primària).

Per Toni Duran, durant 30 anys mestre de segon i tercer cicle de primària de matemàtiques, castellà i català, –matèries que aquest curs imparteix als alumnes de 4art. de primària del Col·legi Maria Rosa Molas de Reus–, a les llengües autòctones «ha baixat el nivell perquè no es llegeix tant a casa. Els nens visualitzen i no llegeixen tant. La gent no dóna tanta importància al català i al castellà com a l’anglès, llengua que les famílies veuen més important». A més, aquest mestre també es crític amb el Departament d’Educació «perquè et diu que cal potenciar la llengua amb mitja hora de lectura diària, però això és un parany perquè aquesta mitja hora te la treuen de l’assignatura».

Un altre problema, segons aquest docen del Col·legi Maria Rosa Molas, és la influència dels mòbils en els alumnes, «que cada vegada escriuen pitjor. Se li dóna molt poca importància a l’ortografia. Els nens escriuen amb moltes faltes, com si ho estiguessin fent pel mòbil».

Matemàtiques manipulatives

Respecte a les matemàtiques, tot i que els alumnes de sisè de primària han obtingut dos punts més en les darreres proves de competències bàsiques, els resultats estan vuit punts per sota que fa nou anys. Per Toni Duran, està molt clar que «hem entrat en una guerra editorial per veure qui fa les matemàtiques més manipulatives, divertides, etc. I tot aixó ha fet baixar el nivell. Tot el temps que perds manipulant, abans l’aprofitaves anant al gra. Però ara està mal vist fer les ‘mates’ de tota la vida i l’esforça ha derivat a fer unes matemàtiques més atractives perquè tothom s’ho passi bé».

Pel que fa als alumnes de quart d‘ESO, els resultats en llengua castellana baixen de 75,2 a 71,6 puntis i són els pitjors des del 2014. També baixen els de català en dos punts, en passar dels 74,1 de l’edició anterior als 72,3 de la d’enguany. Tot i la millora en matemàtiques, l’estudi revela que noés el 15,5% dels alumnes de quart d’ESO es situa en un nivell alt.

Comentarios
Multimedia Diari