La Fundació Fenosa del Vendrell mostra les obres robades a l'artista. Resten 23 per trobar

Aquest divendres hi ha jornada de portes obertes

| Actualizado a 24 marzo 2022 20:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Notícies relacionades:

- La peça robada a ARCO fa unes setmanes

- Quan van entrar a casa de Fenosa del Vendrell per robar

- La recuperación de los Fenosa robados hace más de tres décadas

- El monument de Fenosa pensat pel Vendrell i que va anar a Barcelona

- Homenaje a las víctimas del Covid en El vendrell con una obra de Fenosa

- Cuando Fenosa esculpió el drama de la guerra que asoló una localidad

 

 

 

L’escultor Fenosa va arribar a fer 1.521 escultures originals al llarg de la seva vida, totes elles catalogades.

La Fundació de l’artista al Vendrell conserva 1.110 obres, en terra cuita o guix. La resta pertany a col·leccions particulars, menys 65 obres.

D’aquestes 14 varen ser robades al propi Fenosa o als col·leccionistes privats. La resta, 51, es van perdre per diversos motius: la marxa precipitada de l’escultor de París el 1929; la fugida urgent cap a l’exili el 1939; l’ocupació alemanya de París i, finalment, la desesperació que li va significar l’enamorament de Nicole Fenosa fins que va poder casar-se amb ella.

Recuperades gràcies a Picasso

D’aquestes 51 obres perdudes 28 s’han recuperat. Un bloc important va ser gràcies a Picasso, que va trobar als brocanters les escultures que el propietari de l’ hotel de Fenosa a París havia venut el 1929 per compensar els deutes deixat per Fenosa. 

Picasso va comprar els originals en terra i els va fondre i es conserven ara a les col·leccions dels hereus de Picasso. La resta s’han identificat i s’ han trobat, a Mèxic, a les mans de familiars exiliats i a Barcelona.

En resten 23 obres per trobar.

La Fundació Fenosa del Vendrell fa aquest divendres portes obertes per presentar a l’exposició Escultures perdudes de Fenosa.

Robada a ARCO fa unes setmanes

En aquesta exposició es presenta un dels exemplars en bronze d’Empremta vegetal, l’escultura de Fenosa robada a la darrera edició d’ARCO, a Madrid fa uns setmanes.

L’exposició dona a conèixer per primera vegada a través de documents gràfics les obres que han aparegut en la recerca. Són els retrats desapareguts de Picasso, Chanel, Cocteau, Oscar Dominguez, Rafaela Barga, Jean Degottex, Youla Chapoval, així com l’escultura David feta per a Cocteau, un nu que va regalar al president Companys, i quatre Repúbliques que va presentar al concurs del monument a Pi i Margall a la cruïlla del passeig de Gràcia amb Diagonal. 

La mostra coincideix amb la data que va morir Apel·les Fenosa (25/3/1988).
 

Comentarios
Multimedia Diari