Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  El sol i la platja, aliats contra la psoriasi

  La radiació ultraviolada redueix les lesions de la pell, mentre que l’aigua salada actua com a exfoliant

  02 agosto 2023 08:22 | Actualizado a 09 agosto 2023 11:35
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  «Malgrat l’impacte psicosocial que suposa per a molts pacients mostrar en públic els efectes de la psoriasi sobre la seva pell, l’estiu és una de les èpoques més beneficioses per a aquells que la pateixen. La majoria dels pacients solen manifestar una notòria millora gràcies als banys d’aigua i mar». Amb aquestes paraules, des de l’associació Acció Psoriasi es ressalta la importància que els i les pacients afrontin el repte de destapar-se durant l’estiu per beneficiar-se dels diferents avantatges del sol i de la platja.

  Primer de tot, el dermatòleg responsable de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, Dr. Antoni Azón, descriu que «la psoriasi és una malaltia autoimmune i autoinflamatòria que afecta entre un dos i un tres per cent de la població, sobretot a la pell i s’identifica perquè són plaques vermelloses i escates blanques». Tanmateix, existeixen altres formes de presentació, infreqüents, «a zones íntimes, palmes i plantes o les ungles, així com articulacions, que poden afectar les relacions personals i a la qualitat de vida dels pacients», explica l’especialista.

  Així, per estètica, la majora dels i les pacients opten per tapar-se i no mostrar la malaltia. «La psoriasi no és contagiosa, però, com en tot, la ignorància comporta a pensar-ho», diu el dermatòleg, qui recalca la «necessitat de lluitar contra els prejudicis de la societat envers la malaltia que és més freqüent del que ens pensem».

  «La psoriasi és la malaltia dermatològica que més s’ha beneficiat dels avenços en investigació»

  Així doncs, coincidint amb l’estiu el Dr. Antoni Azón fa una crida perquè els i les pacients es destapin per beneficiar-se dels avantatges del sol i de la platja. Més concretament, respecte als beneficis del sol, el dermatòleg de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus explica que «l’exposició a la radiació ultraviolada (UV) és favorable, en tant que en formes de psoriasi lleu i moderades pot reduir les lesions i, fins i tot, fer-les desaparèixer».

  Paral·lelament, el doctor també destaca que «en l’àmbit hospitalari, tractem als i les pacients amb formes de psoriasi més extenses en cabines de fototeràpia, perquè s’ha demostrat que l’exposició a la llum ultraviolada retarda el creixement de les cèl·lules de la pell i redueix la inflamació, en definitiva, millora les lesiones cutànies».

  A més del sol, l’aigua del mar també és beneficiosa. «Durant l’estiu, la confluència de bany i del sol és molt favorable per als i les pacients amb psoriasi», assegura el dermatòleg de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, qui afegeix que «l’aigua salada pot reduir i afavorir les descamacions que produeix la malaltia».

  L’aigua del mar té efectes antiinflamatoris i bactericides que ajuden a cicatritzar i curar

  Més concretament, l’aigua de la mar és rica en clorur de sodi i altres elements químics, com el magnesi, el potassi o el calci. Per això, té efectes antiinflamatoris i bactericides que ajuden a cicatritzar i curar petits talls i ferides. A més, la sal actua com un exfoliant suau, similar a un píling superficial: elimina les cèl·lules mortes i les impureses que s’acumulen en la pell. Aquest efecte exfoliant és beneficiós per a tractar unes certes malalties cutànies, com la psoriasi.

  Així mateix, a l’estiu hi ha un altre factor positiu: l’aplicació de cremes hidratants i de protecció solar; perquè, tot i els beneficis del sol, també «és imprescindible protegir-se enfront dels raigs solars amb la finalitat d’evitar qualsevol cremada que podria empitjorar el procés de la malaltia», destaquen des de l’associació Acció Psoriasi.

  Precaució amb els brots

  «Un dels aspectes rellevants de les malalties cròniques com la psoriasi és la recaiguda a conseqüència dels brots. De fet, es descriuen aquestes patologies com a recidivants, en tant que reapareix la malaltia un temps després de desaparèixer o de millorar els seus efectes», afirma el dermatòleg.

  «Un dels aspectes rellevants de les malalties cròniques com la psoriasi és la recaiguda a conseqüència dels brots»

  En aquest sentit, l’especialista recalca que «una de les causes més freqüents de rebrot és l’estat d’ànim -nervis, estrès, ansietat-, així com infeccions i determinades medicacions. Aquests factors poden fer que la malaltia reaparegui en un o una pacient que té la psoriasi controlada». Situacions que avui en dia amb els tractaments es poden controlar.

  Factors

  En primer lloc, el Dr. Antoni Azón diu que «hem de vetllar per controlar els factors desencadenants». «A la pràctica, és molt fàcil aconsellar al pacient que mantingui la calma i la tranquil·litat, però no és gens fàcil controlar l’estat d’ànim perquè, qui més qui menys, tenim obligacions i situacions estressants a la vida», afegeix l’especialista.

  En segon lloc, també recomana tenir precaució amb les infeccions. «Els pacients han d’evitar els corrents d’aire durant tot l’any i abrigar-se bé a l’hivern, perquè les infeccions de gola i faringe poden causar brots de psoriasi», afirma el dermatòleg. I en tercer i últim lloc aconsella «limitar l’ús de certs medicaments com els antiinflamatoris».

  D’altra banda, la psoriasi té altres problemes associats com l’obesitat, el sobrepès, la hipertensió, la diabetis, hipercolesterolèmia, depressió, etc. Llavors la recomanació del Dr. Antoni Azón és «seguir un estil de vida saludable, la qual cosa inclou una correcta alimentació i higiene de la son i practicar exercici regularment», o en altres paraules, «procurar seguir hàbits que afavoreixin la salut primària, perquè com millor estigui el o la pacient en l’àmbit personal i de la salut, millor serà el control de la malaltia».

  La psoriasi té altres problemes de salut associats com l’obesitat, el sobrepès, la hipertensió, la diabetis, hipercolesterolèmia, depressió, etc.

  Convé subratllar que la psoriasi «és una malaltia poligènica, és a dir, no està produïda per un únic gen alterat; concretament, hi ha bastants gens implicats, per la qual cosa també s’ha de tenir en consideració l’ambient en què viu el pacient i les circumstàncies personals del dia a dia», és a dir, «tothom pot tenir una base psoriàsica genètica, però són necessaris factors ambientals que fan que aquest pacient la desenvolupi; en qualsevol cas, això no ho sabem fins que la malaltia apareix».

  Investigació

  Per últim, el dermatòleg responsable de la Unitat de Dermatologia de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus assenyala que «la psoriasi és la malaltia dermatològica que més s’ha beneficiat dels avenços en investigació a través de tractaments que estan a l’abast de molts pacients». De fet, són tres les vies de tractament principals: «Per a formes de psoriasi lleus, el principal tractament són els tòpics (cremes); per a formes de lleus a moderades podem afegir la fototeràpia; i per a formes de moderades a greus en l’última dècada han aparegut els tractaments biològics que, juntament amb els sistèmics com el metotrexat, l’acitretina i l’apremilast, han contribuït al fet que la malaltia estigui molt més controlada que anys enrere, perquè són molt eficaços i amb pocs efectes secundaris, la qual cosa ha marcat un abans i un després en el maneig dels i les pacients».

  Comentarios
  Multimedia Diari