Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Elastografia hepàtica per avaluar el grau de greix i fibrosi del fetge

L’Hospital Sant Joan i l’Hospital Joan XXIII ofereixen proves per millorar el diagnòstic i informació en relació amb la prevenció

17 enero 2024 08:49 | Actualizado a 17 enero 2024 18:13
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Conferències, taules rodones, cribratges de malaltia hepàtica a diversos hospitals, realització d’elastografies per detectar la fibrosi i xerrades dirigides a escolars conformen una completa agenda d’activitats coincidint amb la Setmana de les Malalties Hepàtiques.

De fet, ahir a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus als i les donants de sang se’ls oferí la possibilitat de realitzar-se una elastografia hepàtica. «És una tècnica d’exploració no invasiva, senzilla i ràpida, que consisteix a detectar el grau de greix i fibrosi del fetge», explica el director del Servei d’Aparell Digestiu i Proves Especials de l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, el doctor Francisco José Martínez Cerezo. En total, es van realitzar 28 elastografies hepàtiques.

D’aquesta manera, segueix explicant l’especialista, «a través d’aquesta tècnica es millora el diagnòstic precoç de malalties hepàtiques que produeixen complicacions a llarg termini, com la cirrosi».

Aleshores, les persones que també vagin a donar sang a l’Hospital de Reus el dijous, 18 de gener, de 9 a 14 hores, podran realitzar-se la prova. Paral·lelament, durant aquests dies a la rambla del centre hospitalari reusenc s’exhibeixen diferents materials informatius i divulgatius per conscienciar sobre la importància de les malalties hepàtiques, mentre que també es realitzen sessions de divulgació entre els i les professionals sanitaris «a fi de conscienciar que les malalties hepàtiques tenen repercussions en altres òrgans més enllà del propi fetge», segons paraules de l’especialista.

Activitats a Tarragona

En aquesta mateixa línia, l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona també organitza diferents activitats durant la Setmana de les Malalties Hepàtiques.

Així doncs, el Servei de l’Aparell Digestiu, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Tarragona, ha planificat una sèrie d’activitats que tindran lloc a diversos espais de la ciutat durant els pròxims dies, dirigides a la població i a professionals.

Concretament, aquest dijous, 18 de gener, d’11 a 13 hores i de 16.30 a 19 hores, en col·laboració amb la Regidoria de Salut de l’Ajuntament de Tarragona, s’instal·larà un estand al Quiosquet de la Rambla Nova, on s’oferirà informació sobre prevenció de les malalties hepàtiques.

En aquest escenari es faran proves a qui ho desitgi, com el càlcul de l’índex de massa corporal, l’elastografia hepàtica (Fibroscan), la prova d’imatge per comprovar el grau d’elasticitat o rigidesa del fetge, el test serològic ràpid per detectar l’hepatitis B i C, la valoració de la ingesta d’alcohol i la del risc metabòlic.

D’altra banda, aquest dijous es durà a terme una sessió clínica dirigida als professionals de l’Hospital. Per acabar, pel que fa al col·lectiu de joves, especialistes en hepatologia impartiran xerrades divulgatives sobre malalties hepàtiques i la seva prevenció en diferents col·legis i instituts tarragonins en col·laboració amb el programa Salut i escola.

A Tarragona, amb les activitats programades, es posen els coneixements de l’especialitat a l’abast de la ciutadania i es promouen reunions amb diferents professionals de la salut, per compartir experiències i proporcionar les eines necessàries a la població per prevenir les malalties hepàtiques.

Comentarios
Multimedia Diari