Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    ‘La Marató que dona llum’, campanya de sensibilització sobre la salut sexual i reproductiva

    El programa solidari pretén visibilitzar i normalitzar aquest àmbit de la salut i les patologies que, molt sovint, resten silenciades

    06 septiembre 2023 09:36 | Actualizado a 06 septiembre 2023 10:52
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Sexual, aquest dilluns va arrancar la campanya de sensibilització i difusió sobre la salut sexual i reproductiva de La Marató del 2023 de TV3 i Catalunya Ràdio. El programa solidari se celebrarà el 17 de desembre i posarà el focus sobre una temàtica que, segons la comunitat mèdica, engloba el conjunt de patologies que afecta més la població, en tots els aspectes i al llarg de tota la vida.

    Precisament, un focus que il·lumina tothom i l’eslògan La Marató que dona llum són els elements que centren la campanya gràfica d’aquest any, amb el clar objectiu de visibilitzar i normalitzar un àmbit de la salut i un seguit de patologies que, molt sovint, resten silenciades dins l’esfera íntima de les persones.

    El gran desconeixement i el tabú que envolten la salut sexual i reproductiva han estat els motius que, segons Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, ha portat a dedicar-hi, per primer cop, una edició del programa: «Es tracta de problemes que pertanyen a l’esfera íntima, envoltats de silenci i dels quals no se’n parla, ni amb la família, ni amb les amistats i, en la majoria de casos, ni tan sols amb els professionals de la salut. Segons els experts, moltes persones conviuen amb problemes que no saben que es podrien tractar».

    Des del 1992, La Marató ha recaptat més de 239 milions d’euros i ha impulsat 985 projectes de recerca, amb la participació de gairebé 10.000 investigadores i investigadors. El projecte esdevé una de les principals fonts impulsores de la recerca científica d’excel·lència a Catalunya

    «Treure a la llum aquesta realitat i posar nom als problemes per normalitzar-los» serà un dels grans objectius d’una edició que representa, per a Lluís Bernabé, «un gran repte que emprenem amb gran responsabilitat, molta emoció i respecte, perquè donarà veu a moltíssimes persones» i perquè «permetrà impulsar la recerca en àmbits tan necessaris com la prevenció, el diagnòstic i el tractament d’aquestes malalties en la ciutadania, amb especial atenció a les dones, el col·lectiu més afectat, juntament amb els joves». Aquesta recerca s’impulsarà amb els donatius que la ciutadania ja pot fer per aquesta edició a través de tots els canals vigents (tv3/marato/donatiu).

    Per a la llevadora i sexòloga Georgina Picas, cap de l’Atenció a la Salut Sexual i Reproductiva (ASSIR) de l’Hospital del Mar, de Barcelona, aquest àmbit de la salut «ens interpel·la a tots, des que naixem, ja que tots som éssers sexuals», i per això destaca que cal conscienciar la societat de la seva importància: «Els processos que traspassen la salut sexual i reproductiva poden tenir un efecte molt profund al llarg de tota la vida. Pensem, per exemple, en els problemes del sòl pelvià, que afecten un 40% de les persones i poden condicionar molts aspectes de la vida. O en els efectes que poden tenir les pèrdues gestacionals i neonatals». En referència a les malalties de transmissió sexual, Picas subratlla que cal promoure la prevenció i l’educació afectiva i sexual, sobretot entre el jovent: «Moltes d’aquestes infeccions no presenten símptomes i, per això, és fonamental fer-se les proves per detectar-les i educar i invertir en prevenció».

    Comentarios
    Multimedia Diari