Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

La vista i l’oïda, com protegir-les durant l’estiu

Utilitzar ulleres de natació i no rascar-se els ulls i eixugar correctament les orelles són mesures preventives

09 agosto 2023 08:43 | Actualizado a 09 agosto 2023 11:34
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Partint de la base que tant els ulls com les orelles requereixen cures durant els 365 dies de l’any, hem d’extremar les precaucions durant l’estiu perquè factors com la radiació solar o la humitat perjudiquen la salut visual i auditiva.

Al respecte, l’òptic optometrista de l’Hospital Santa Tecla de Tarragona, Ferran Saladié, assenyala que «tenir cura dels ulls l’hem de tenir sempre, i sobretot a l’estiu perquè solem anar a la piscina i a la platja i els ulls es poden irritar». A més a més, cal tenir en compte que «les radiacions solars són més fortes i que també estem exposats als aires condicionats que ens ressequen els ulls». Llavors, les patologies més freqüents que afecten la salut visual durant els mesos de calor són «ull sec, conjuntivitis, blefaritis...», detalla l’especialista.

Piscina i platja

Així doncs, per esquivar les molestes infeccions, irritacions i la conjuntivitis, l’òptic optometrista Ferran Saladié recomana, sobretot, «no tocar-se els ulls». «Als meus pacients sempre els hi dic q se’ls poden tocar amb els colzes. La higiene ha de ser màxima i si ens submergim a la piscina, hem de fer-ho amb ulleres de natació».

El motiu és que el clor de la piscina «irrita els ulls, la qual cosa pot provocar ferides a la conjuntiva i còrnia, per això és important utilitzar les ulleres de natació.

Així, n’hi ha de graduades per les persones que porten ulleres amb miopia».

$!L’òptic optometrista de l’Hospital Santa Tecla de Tarragona, Ferran Saladié. Foto: Pere Ferré

D’altra banda, si ens entra sorra de la platja als ulls, «pot provocar erosions corneals». És per això que l’òptic optometrista insisteix que «si això passa, sobretot no ens hem de rascar ni tocar els ulls. Hem de fer rentats amb sèrum fisiològic fins que passin les molèsties, i si no passen anar a la consulta de l’oftalmòleg».

«El clor de la piscina irrita els ulls, la qual cosa pot provocar ferides a la conjuntiva i còrnia», Ferran Saladié, Òptic optometrista de l’Hospital Santa Tecla de Tarragona

En aquest sentit, Ferran Saladié assegura que «sovint ens trobem a la consulta irritacions oculars en nens que han estat a piscines sense ulleres de natació; a més de pacients que pateixen d’ull sec i que a l’estiu, amb la calor i els aires condicionats, tenen més molèsties».

La radiació solar

D’altra banda, l’especialista fa èmfasi en el fet que «ens hauríem de protegir tots amb ulleres de sol si estem molta estona a l’exterior. Especialment, les persones amb pells clares i les que tenen ulls clars perquè són més sensibles a les radiacions solars».

Així doncs, «és important no adquirir les ulleres de sol en qualsevol lloc, ja que algunes no són homologades. És rellevant anar a la teva òptica de confiança i deixar-te aconsellar per un especialista, perquè d’ulleres de sol n’hi ha de diferents graus de protecció, donat que no és el mateix anar a alta muntanya o a navegar que passejar per la ciutat».

«A l’estiu, amb la calor, els pacients que pateixen d’ull sec tenen més molèsties», Ferran Saladié, Òptic optometrista de l’Hospital Santa Tecla de Tarragona

¿Com afecta la llum del sol als ulls? «La llum solar té raigs UVA i UV-B que poden ser nocius pels ulls. Poden afectar irritant la conjuntiva (ulls vermells), o causant pterigis i pingüècules», descriu l’òptic optometrista de l’Hospital Santa Tecla de Tarragona, qui afegeix que «també pot afectar a la retina produint lesions greus; i no oblidem que la pell de la parpella és molt fina i sensible, per la qual cosa s’ha de protegir».

$!FOTO: GETTY IMAGES

Aire condicionat

D’altra banda, l’aire condicionat també resulta perjudicial per a la salut visual en tant que «resseca l’ambient i també els ulls». Més concretament, Ferran Saladié descriu que «hi ha una major evaporació de la llàgrima, la qual cosa provoca irritació als ulls». Per contrarestar les molèsties, l’especialista recomana «utilitzar llàgrimes artificials per tenir els ulls hidratats, així com és important beure molta aigua».

Compte a la platja: Si ens entra sorra de la platja als ulls, «pot provocar erosions corneals. Sobretot no ens hem de rascar ni tocar els ulls»

Per acabar, les persones que fan ús de lents de contacte també han d’extremar les precaucions a l’estiu, en tant que «no podem abusar del nombre d’hores d’ús, i s’han de combinar amb l’ús d’ulleres». A més a més, afegeix l’òptic optometrista, «durant l’estiu és convenient fer servir una llàgrima artificial que sigui compatible amb les lents de contacte mentre les portem» i «quan anem a la platja o a la piscina no és recomanable portar-les perquè podem tenir una infecció que podria deixar lesions greus amb pèrdua de visió».

Salut de l’oïda

Pel que fa a la salut de l’oïda durant l’estiu, el facultatiu especialista d’Otorrinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll de l’Hospital Santa Tecla de Tarragona, Fabián Alzate, també recorda que «la protecció de les orelles s’ha de plantejar els 365 dies a l’any». «Si bé, a l’estiu, en condicions d’humitat ambiental o en anar a la platja o a la piscina, poden ocórrer certes situacions en què es poden veure afectades tant la part externa de l’orella com la resta de les seves estructures, a conseqüència de les infeccions de l’oïda -sobretot otitis externes, conegudes com a ‘otitis del nedador’- ocasionant dolor d’oïda, otorrea, és a dir, la supuració de l’orella, etc.». Si a aquests símptomes s’hi afegeixen «una pèrdua sobtada d’audició o un trastorn de l’equilibri sobtat, cal consultar a l’otorrinolaringòleg».

$!El facultatiu especialista d’Otorrinolaringologia, Fabián Alzate. Foto: Pere Ferré

També és necessari evitar banyar-se en aigües contaminades, com la dels pantans o rius, perquè són aigües no tractades que poden contenir gèrmens que causin infeccions i problemes auditius. És per això, que l’especialista fa èmfasi en la importància d’eixugar correctament les orelles, i també higiene. «En aquests termes, hem d’evitar, sota qualsevol concepte, l’ús de bastonets de cotó per a la neteja de les orelles, ja que generen traumatisme dins del conducte auditiu i s’aconsegueix l’efecte contrari, és a dir, en lloc de retirar la cera l’empenyem encara més cap a la part interna de l’orella, i això pot produir una ferida al conducte, al timpà i, fins i tot pot comportar una pèrdua auditiva irreversible».

D’altra banda, també hem de tenir precaució amb les capbussades i submersions. Ficar-se en l’aigua de manera brusca o sobtada a grans altures o profunditats pot ser perjudicial per a l’oïda, ja que el canvi de pressió pot danyar el timpà.

«Cal tenir precaució amb les activitats que comportin canvis de pressió sobtats en l’oïda», Fabián Alzate, Facultatiu especialista d’Otorrinolaringologia l’Hospital Santa Tecla de Tarragona

«Cal tenir una especial precaució amb totes les activitats que comportin canvis de pressió sobtats en l’oïda, perquè poden generar des d’alteracions en la trompa auditiva que comunica el nas amb l’oïda; episodis d’ototubaritis -un trastorn auditiu que provoca la inflamació de l’oïda mitjana- o, en casos greus, fins a esclats i perforacions timpàniques».

En aquest sentit, les persones amb antecedents de patologies a l’oïda, com infeccions de repetició, han de consultar al seu otorrinolaringòleg de referència per saber en quin punt està aquesta malaltia i prendre les precaucions necessàries. Així mateix, amb els freqüents canvis de temperatura de l’època estival «també són comuns els episodis catarrals que a l’hora de fer submarinisme, poden facilitar barotraumes en l’oïda, és a dir, traumatismes en l’àmbit auditiu», recorda Fabián Alzate.

«Hem d’evitar l’ús de bastonets de cotó per a la neteja de les orelles», Fabián Alzate, Facultatiu especialista d’Otorrinolaringologia l’Hospital Santa Tecla de Tarragona

Avió i tren

Els viatges amb avió o amb tren, així com aquells que impliquin la pujada i baixada de ports de muntanya, comporten uns canvis de pressió que poden donar lloc a molèsties en les orelles. Es recomana mastegar xiclet, menjar un caramel, badallar o imitar el mateix gest, per a ajudar a la salivació i equilibrar la pressió de l’oïda.

Per acabar, coincidint amb l’estiu i els festivals de música també hem de cuidar les orelles. «Una exposició prolongada a sons majors de 80 decibels pot generar una alteració al nervi de l’oïda», explica Fabián Alzate, qui recomana «evitar estar a prop dels altaveus, i fins i tot es poden utilitzar taps que poden ajudar a esmorteir el so, cosa que permetrà que puguem gaudir de la música d’una manera segura».

Comentarios
Multimedia Diari