Whatsapp Diari de Tarragona
 • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
  Secciones
  Canales
  Diari
  Comercial
  Nota Legal
  • Síguenos en:

  Les farmàcies de la província donen suport a la lactància materna

  El programa ‘Alletafarma’ és una iniciativa del Col·legi Oficial de Farmacèutics i el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona

  19 julio 2023 08:23 | Actualizado a 26 julio 2023 11:25
  Se lee en minutos
  Participa:
  Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
  Comparte en:

  «Sempre va bé tenir a algú de confiança a prop, que t’assessori en moments crítics que no saps què fer i estàs desesperada». Amb aquestes paraules, Mireia Alcázar, mare d’un nadó, destaca Alletafarma, un programa impulsat pel Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) i el Col·legi d’Infermeres i Infermers de Tarragona (CODITA), amb l’objectiu de donar suport a les mares lactants.

  Així, l’acord entre CODITA i COFT inclou que cinc llevadores tarragonines col·legiades formaran directament a farmacèutics i farmacèutiques en referència a consultes sobre el dolor als mugrons durant l’alletament, l’agafament al pit del nadó, la pujada de llet i clivelles (que suposa el 46% de les consultes sobre alletament que es fan a les farmàcies), mastitis, extracció de llet, conservació de llet o medicaments, lactància materna i quan han de derivar a professionals sanitaris experts en lactància, entre altres temes.

  El programa Alletafarma, que compta amb 45 farmàcies de la demarcació de Tarragona, començarà a estendre’s per tot Catalunya pròximament

  Al respecte, la farmacèutica titular i membre del programa Alletafarma, Cristina Guzmán, afirma que «la majoria de les consultes sorgeixen durant els primers dies de la lactància; en canvi, a mesura que el nadó creix hi ha altres moments, com per exemple la introducció d’aliments o quan la mare s’ha de reincorporar a treballar i vol extreure’s llet, en què també sorgeixen dubtes per la qual cosa tenim materials per recolzar els diferents consells».

  En aquest sentit, la farmacèutica destaca que «tenir una formació especialitzada i multidisciplinària ens dóna una visió més global», i recorda que «els farmacèutics i les farmacèutiques som els professionals de la salut més accessibles a peu de carrer, sense cita prèvia i caps de setmana de guàrdia».

  A tot Catalunya

  El programa Alletafarma, que compta amb 45 farmàcies de la demarcació de Tarragona, començarà a estendre’s per tot Catalunya pròximament i, amb ell, ho farà també el programa formatiu de CODITA. Per la seva banda, la vocal de llevadores de CODITA, Gemma Martínez, assegura que «aquest conveni dóna resposta a la demanda feta per part del col·lectiu dels farmacèutics, el qual vol donar una resposta adequada als dubtes sobre alletament matern rebuts al taulell de farmàcia», i afegeix que «des de CODITA ens hem volgut sumar a aquest acord perquè entenem que tenim un objectiu comú: donar suport i afavorir l’alletament matern perquè el nadó i la mare guanyin en salut i, alhora, creiem que crear una xarxa de professionals que estiguin implicats i connectats en l’alletament matern, aporta un gran valor en salut per a les mares».

  «Sempre va bé tenir a algú de confiança a prop, que t’assessori en moments crítics que no saps què fer i estàs desesperada». Amb aquestes paraules, Mireia Alcázar, mare d’un nadó.

  Per la seva banda, la vicepresidenta del COFT, Tània Piqué, valora positivament el programa Alletafarma en tant que «visualitza el treball multidisciplinari dels dos col·lectius, mitjançant l’assessorament en lactància materna a través de la col·laboració entre les llevadores, que són les especialistes en aquest àmbit, i les farmàcies; i d’aquesta manera transmetem el mateix missatge i treballem conjuntament per mantenir les lactàncies desitjables el temps més gran possible».

  Finalment, la vicepresidenta del CODITA, Núria Illamola, reconeix que «estem molt contents de poder crear aquests ponts i compartir coneixements, fruit de la predisposició a col·laborar per al bé de les mares i els seus nadons».

  Comentarios
  Multimedia Diari