APASA: una història d'inclusió i superació

 APASA, que millora des de fa 40 anys la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seues famílies, rep el Premi Amposta 2017

19 marzo 2018 10:04 | Actualizado a 19 marzo 2018 10:06
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Dissabte a la nit APASA (Associació de Famílies amb Persones amb Discapacitat Intel·lectual i del Desenvolupament de la Comarca del Montsià) va rebre el Premi Amposta 2017. Un reconeixement més que merescut per la seua tasca de fa quatre dècades per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual i les seues famílies.

L’entitat va nàixer fa 42 anys amb un grup de pares i mares i, de mica en mica, va anar creixent fins a actualment disposar d’una cartera de serveis que ajuden les persones amb discapacitat a ser més autònomes, a formar-les i a acompanyar-les en les diferents etapes de la vida.
«APASA és el que és gràcies a la confiança que hi han tingut les famílies. Actualment hi treballem un centenar de persones. El centre funciona perquè funciona i es basa en persones i no en màquines», explica Manel Pech, director de les llars residència de l’entitat i secretari del Club Esportiu l’Àngel (també d’APASA). «Fem una faena educativa, social i normalitzadora. Que les persones puguen viure amb totes les possibilitats. No és protegir, és acompanyar. Tothom ha d’aprendre. Tots som iguals i tots som diferents al mateix temps», exposa.

L’entitat actualment dóna servei a 170 persones. La metodologia emprada és la Snoezelen, que promou activitats d’estimulació multisensorial. APASA ofereix una escola per als més petits, un centre ocupacional, un centre de dia, dos serveis de teràpia ocupacional a Amposta i a Santa Bàrbara, l’únic club esportiu de persones amb discapacitat de les Terres de l’Ebre i els dos serveis residencials. D’una banda, la residència Íbera, que ofereix per a persones d’elevat grau de dependència un programa individualitzat d’atenció; de l’altra, dues llars residència, que funcionen com a habitatges, amb monitors, per a grups d’entre 12 i 15 persones. Al llarg de l’any l’entitat realitza una gran quantitat d’activitats i sortides, i fins i tot la realització del curtmetratge Viu la màgia del Nadal.

A més, l’entitat està sent pionera en l’envelliment de les persones amb discapacitat. «Abans aquestes persones no envellien, i ara, amb la millora de la seua qualitat de vida, tenim persones amb 80 anys. Hem format els nostres treballadors per a aquestes persones», explica Pech. L’entitat és, així, de les primeres a oferir un servei residencial per a ancians amb discapacitat.

Per al futur, APASA té projectes d’ampliació de serveis de teràpia ocupacional, així com una llar residència nova per a persones amb necessitats específiques. 

«Crec que el que millor defineix la nostra missió és que volem que aquestes persones siguen les autèntiques protagonistes de la seua vida», conclou Pech. 

Comentarios
Multimedia Diari