Alcanar promou la seua clementina al mercat català

Un receptari, les jornades gastronòmiques i la presència als mercats de BCN són algunes de les accions de restauradors, l'Ajuntament i productors

19 mayo 2017 23:59 | Actualizado a 20 mayo 2017 21:37
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ajuntament d’Alcanar ha emprès una nova campanya per fer conèixer la clementina del municipi a Barcelona de la mà de la Fundació Alícia i l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona, amb la col·laboració dels pagesos canareus. La propera cita és el Mercat de la Llibertat, a l’antiga vila de Gràcia, el proper dissabte dia 13 de desembre.

La primera presentació a la capital catalana del nou llibre La clementina d’Alcanar a la cuina es va realitzar al Mercat de la Concepció, el novembre passat. Un estand muntat per a l’ocasió mostra el producte estrella de l’agricultura canareva als clients dels mercats municipals de Barcelona.

Aquesta acció forma part de les actuacions que l’Ajuntament canareu va iniciar per a promocionar la clementina d’Alcanar, ja fa temps. Aquesta vegada també s’ha inclòs el llibre receptari elaborat per la Fundació Alícia, que conté les propostes culinàries més innovadores per mostrar les grans possibilitats de la clementina conreada a Alcanar.

Segons el regidor d’Agricultura, Josep M. Sancho, «aquests actes són necessaris perquè a Barcelona no són conscients que a Catalunya també es fan clementines i són de destacada qualitat. Per això, cal donar-ho a conèixer fent accions promocionals com les que s’estan duent a terme als mercats barcelonins».

 

El cítric, de l’època medieval

El cítric està present a la gastronomia catalana des de l’època medieval, fins al punt d’esdevenir un distintiu nostrat entre les gastronomies europees en l’època del mestre quatrecentista Robert de Nola, cuiner de la cort de Nàpols i autor del primer llibre de cuina en català conegut.

«Algú es pot imaginar una llaminadura, que alhora és un refresc, dolç i àcid, molt aromàtic, i a sobre presentat sota un embolcall de fina cel·lulosa que provoca un efecte d’explosió a la boca? I, a més, és del tot natural i beneficiós per a l’organisme», es pregunta Jaume Biarnés, responsable de cuina de la Fundació Alícia i del llibre La clementina d’Alcanar a la cuina. O com diu el director general de la Fundació Alícia, Toni Massanés, «si la natura celebrés premis de disseny, les clementines serien el cum laude».

Els restauradors canareus i casencs utilitzen als seus menús alguns dels consells que apareixen al receptari, aprofitant les característiques organolèptiques de les clementines. Així, quan el suc es redueix, s’obtenen complements ideals per a carns, peixos, amanides i verdures.

En aquesta línia, a La Costa d’Alcanar i Casa Lupe, de les Cases, ofereixen uns deliciosos calamarsons amb reducció de clementina, al restaurant Sotavent ho acompanyen de sobrassada amb cigrons. Dos dels restaurants amb més anomenada d’Alcanar poble (Chaparral i Carmen Guillemot) opten per servir els entrants amb vinagreta de mandarines.

La salsa de clementines s’incorpora al filet de porc que serveixen a Can Jesús i de la tonyina a la planxa del Café del Mar La Lluna, els plats forts d’aquests locals de les Cases.

Les clementines són presents també a la rebosteria, podem tastar un digestiu sorbet de mandarina, a Lo Faro, pastís de xocolata amb salsa de clementina, al Mareny, o taronja cremada amb nata i ametlles, a Les Palmeres. Són només exemples de l’esclat de sabors que es pot trobar en qualsevol dels 17 restaurants que participen en les Jornades Gastronòmiques dels Cítrics fins al 21 de desembre, regats amb els vins de la Terra Alta.

Quatre allotjaments turístics ofereixen estades a preus especials, al llarg de tot aquest mes, facilitant pernoctar al municipi, «un reclam molt important fora de temporada estival», apunta la regidora de Turisme d’Alcanar, Mercè Fischer.

Des d’aquests establiments veuen bé la difusió dels cítrics canareus a Barcelona i consideren que «s’hauria d’arribar també a Castelló, València i Saragossa. A més, caldria promocionar les jornades en aquests llocs perquè és d’on procedeixen els nostres clients i fer-se un bon mailing per difondre-ho més enllà de l’àmbit local».

Comentarios
Multimedia Diari