Alerten d’una situació «insostenible» en la gestió de l’aigua a l’Estat

La Plataforma en Defensa de l’Ebre celebra la 16a Assemblea General amb la visita de l’ecologista Santiago Martín Barajas, que denuncia que amb la demanda d’aigua dels regadius i la situació climàtica el context és «d’alarma»

13 mayo 2018 15:20 | Actualizado a 16 mayo 2018 11:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ahir a la nit l’Auditori Felip Pedrell de Tortosa va celebrar la 16a Assemblea General de la Plataforma en Defensa de l’Ebre. Els membres de la PDE van explicar al públic assistent les darreres novetats en la lluita contra el futur nou Pacte Nacional de l’Aigua, que ja està gairebé tancat tècnicament i es vol aprovar abans de l’estiu. Durant l’assemblea es va comptar amb la intervenció de Santiago Martín Barajas, representant de l’aigua a Ecologistas en Acción i representant al Consell Nacional de l’Aigua durant 20 anys.

El portaveu de la plataforma Joan Antoni Panisello va insistir en relació a la situació política en què es necessita «un interlocutor i un govern per seguir amb la lluita». «Cal treure el 155 perquè és com una espasa que cau a sobre de nosaltres», va afegir. Panisello va recordar que s’ha demanat dos cops en va reunir-se amb la Ministra d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi Ambient, Isabel Garcia Tejerina. «Estan configurant el nou pacte d’una forma molt encoberta. Cal que la societat estiga alerta perquè poden passar moltes coses, com la redacció d’un pla que resultarà més transvasaments, i l’Ebre tornarà a estar en el punt de mira».

Per la seua banda, Martín Barajas va alertar d’una situació «insostenible i d’alarma social» en la gestió de l’aigua a l’Estat. «Si no arriba a ploure aquesta primavera, podríem haver arribat al col·lapse, amb restriccions en l’abastament d’aigua», va afirmar.

Martín Barajas va explicar que la situació de l’aigua a Espanya ve determinada per les demandes d’aigua i per la situació climàtica. «Entre 1998 i 2016 han augmentat un 21% els regadius, a més dels que hi ha il·legals. El 84% de l’aigua que es consumeix a Espanya es destina al regadiu», va alertar. «A més, cal afegir la situació climàtica. En els últims anys la temperatura ha pujat gairebé un grau centígrad. Com més temperatura, més evaporació, i amb aquest augment l’aigua disponible dels rius s’ha reduït un 20%».

Més aigua consumida
L’ecologista va demanar que «no es pose ni un metre quadrat de regadiu més al país, ni es creen més embassaments», ja que «s’està consumint més aigua de la que es genera de forma renovable». També Josep Bertomeu de la Campanya pels Sediments i la portaveu de la PDE Susanna Abella van recordar la necessitat de l’arribada de sediments per al futur del Delta.

«El Delta se’n va en orris. Ha sigut benvinguda l’última riuada. Però l’aigua no va arribar de color marró com sí que arribava a Mequinensa», va connotar Abella.

En aquest sentit, també es van recordar les 62 noves obres d’embassaments que inclou el pla. «El nou pacte s’abrevia PANAGUA, un nom demagògic i pervers, i serà el cavall de batalla amb noves propostes de transvasament. Amb el context de les eleccions de l’any que ve, l’aigua serà una eina de captar vots».

Europa, l'esperança de la plataforma

La portaveu Matilde Font va recordar que encara s’està esperant la sentència en relació amb la denúncia interposada al Tribunal Suprem el 2016. «Si és desfavorable, hem de recórrer a Europa. El nostre referent ha de ser Europa, i ha de ser cap aquí on hem d’encaminar la nostra lluita», va expressar.

Comentarios
Multimedia Diari