Amposta amplia el projecte ‘Bon dia, com estem?’

La iniciativa uneix gent gran amb estudiants per combatre la soledat en ancians

19 diciembre 2021 15:10 | Actualizado a 20 diciembre 2021 14:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Institut Montsià i l’Ajuntament d’Amposta a través de l’àrea de Serveis Socials, treballen conjuntament en el projecte ‘Bon dia, com estem?’, una iniciativa per fer un seguiment i acompanyament de les persones grans i combatre les situacions de soledat no volguda.

El projecte consisteix en el seguiment d’una trentena d’avis per part d’estudiants del cicle CF Grau Mitjà d’Atenció a Persones en situació de Dependència. Una vegada a la setmana aquests alumnes van a la seu de serveis socials per contactar per telèfon amb els avis que formen part del programa i d’aquesta manera viure una experiència laboral relacionada amb els estudis mentre acompanyen una persona gran que podria trobar-se en una situació de soledat.

La iniciativa va sorgir des de l’institut Ampostí. Susanna Sancho, regidora de Serveis Socials i Salut de l’Ajuntament d’Amposta, explica que va ser idea de Maite Rieres, directora dels cicles del centre en tema d’atenció a les persones, amb la idea de buscar algun projecte educatiu amb gent gran. «Fa uns tres anys que fem aquest projecte. Maite Rieres volia fer alguna cosa pràctica entre alumnes i gent gran pensant en el tema de la solitud. Des de Serveis Socials ja tenim detectada aquesta situació i quan va venir Maite Rieres vam estar de seguida molt interessats i vam crear el projecte». Sancho afegeix que hi ha molt d’interès per part de l’alumnat en aquest projecte.

Els alumnes són coneixedors de la vida de les persones amb qui tracten i l’acompanyament arriba a tenir continuïtat fins i tot durant l’estiu . Així es crea una amistat i s’afavoreix la formació dels estudiants, ja que veuen els seus estudis aplicats a la relitat. «És una experiència molt ben rebuda, tant per part d’uns com dels altres. A vegades aquesta classe de projectes van més enllà de les pràctiques i aquesta activitat és voluntària, però per a nosaltres és molt important, ja que ens ajuda a arribar fins on nosaltres no podem i a fer un seguiment d’aquestes persones grans».

En aquest sentit, Assumpta Eixarch, coordinadora de l’àrea de Serveis Socials i Drets de Ciutadania, diu que és un servei que ajuda tant als estudiants com a la gent gran. Explica Eixarch que aquest tipus de projectes els tiren endavant per tal de treballar amb altres recursos i ajudar en la formació d’aquelles persones que cursen APESID, «això, d’una banda, el que fa és aproximar els joves a la realitat donant-los la possibilitat de fer un servei mentre aprenen i s’augmenten els recursos comunitaris de l’àrea de serveis socials.

Al mateix temps, aquests joves treballen amb una quarantena d’avis i així hi ha un seguiment de les persones grans, ens donen pistes del que necessiten, tenen conversa i treballem en tema de soledat i de l’altra banda aquesta gent gran té un acompanyament».

Ampliació del servei

Recentment, s’ha anunciat que aquest servei i pràctica educativa s’ampliarà. Fins al moment consistia en el contacte entre alumnes i gent gran per telèfon un cop a la setmana. Ara els estudiants també ajudaran a les persones grans participants en la compra setmanal, ja sigui portant-la a casa donant suport realitzant-la conjuntament.

Comentarios
Multimedia Diari