Amposta recupera el cicle de teatre

'Un cel de plom', sobre la vida de Neus Català; Clochard, dirigida per l'ex-Tricicle Paco Mir; i 'Un Tramvia Anomenat Desig' principals apostes del cicle

19 mayo 2017 20:17 | Actualizado a 21 mayo 2017 21:30
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Amposta tornarà a tenir una programació teatral estable a partir d'aquest 2016 amb la recuperació del cicle de representacions que es va interrompre l'any 2010. L'Ajuntament, que destina 26.000 euros del pressupost a aquesta iniciativa cultural, ha programat quatre obres al llarg d'enguany per donar resposta a la demanda ciutadana en aquest àmbit cultural. Concretament, el cicle s'obrirà aquest pròxim 18 de març amb 'Un cel de plom', un monòleg centrat en la biografia de Neus Català; continuarà el 23 d'abril amb Clochard, dirigida per Paco Mir, del tricicle; per finalitzar el 24 de setembre amb 'Un tramvia anomenat desig'. A aquests títols s'afegirà la representació, en el marc de les festes majors d'agost, de l'obra 'Fum de Calinquenyo', produïda per Esgambi Teatre per a la Festa del Mercat a la Plaça.

La regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Amposta, Inés Martí, ha explicat que han procurat mantenir un equilibri de gèneres i propostes en la programació. Per definir-la, ha explicat, han rebut l'assessorament de persones vinculades a l'empresa TR3SC. El cicle s'obrirà el pròxim divendres 18 de març amb 'Un cel de plom', aprofitant la commemoració del Dia Internacional de la Dona. Dirigida per Rafael Duran i basada en la novel·la biogràfica de Neus Català de Carme Martí, presenta un monòleg interpretat per Mercè Arànega.

Des d'una perspectiva còmica, el 23 d'abril la programació del cicle continua amb Clochant, dirigida per l'ex-Tricicle Paco Mir, la història d'un modern executiu quan un rodamón es creua en la seva rutina diària explicada. El cicle es tancarà el 24 de setembre amb 'Un tramvia anomenat desig', dirigida per Oriol Tarrasón, un drama sobre el conflicte que provoca en la vida d'una parella del sud dels Estats Units l'entrada en escena d'una familiar. Una obra, segons Martí, que es troba actualment de gira per Catalunya amb "molt èxit".

Totes tres obres es representaran al teatre auditori de la Lira Ampostina, amb entrades a dotze euros anticipada –el consistori treballa per poder-les vendre a Internet- i quinze a taquilla. Completarà la programació d'aquest cicle recuperat la representació de 'Fum de caliquenyo', de la companyia local Esgambi Teatre i presentada en la Festa del Mercat a la Plaça. Prevista per festes majors, al mes d'agost, encara queda pendent de concretar el dia, hora i lloc. Martí tampoc descarta que es puguin afegir noves obres amateurs a aquesta programació.

L'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs, ha celebrat la recuperació del cicle de teatre estable, que es va deixar de programar l'any 2010 a la ciutat. El consistori, ha precisat, destina 26.000 euros al d'aquest 2016. "És una aposta per situar Amposta en l'àmbit de la cultura i el teatre de les Terres de l'Ebre", ha apuntat l'alcalde, qui ha recordat que aquesta oferta de representacions teatral era una "demanda" dels veïns de la ciutat: "molta gent marxava a altres ciutats del territori". " Teníem un nínxol de gent interessada", ha afegit.

 

Programació infantil i juvenil

L'oferta teatral s'afegeix a la que ja es troba en marxa per als públics infantil i juvenil, de la mà de la Fundació Xarxa Teatre. El pròxim dissabte, 20 de febrer, Gromic portarà a l'auditori de la Filha el seu espectacle 'The Magomic Show', un espectacle "senzill però que arriba a tothom", segons Anna Palacios, representant de la Xarxa Amposta. El dissabte 12 de març arriba 'Gúlliver al país de Lil·liput', del centre de Titelles de Lleida, al teatre de la Lira. La companyia Veus Veus portarà 'El llibre de la selva' al teatre de la Lira el pròxim 2 d'abril. Una obra de teatre musical, amb actors, ballarins i músics. Serà l'última representació del cicle juvenil i infantil abans de la represa a l'octubre.

Al marge d'aquestes obres, Amposta celebrarà també el pròxim dia 10 de març el DSia Mundial del Teatre, amb la presència de Paco Mir, que oferirà una classe magistral: "La gramàtica del gest: de la G a la T". També, amb motiu d'aquesta celebració, l'Escola de Teatre i Circ d'Amposta (EtCA), s'ha programat una nit de gèneres teatrals amb la 'Comèdia dell'Arte i comèdia humana', concebut com un "working progress", en paraules del mateix director de l'EtCA, Jordi Príncep. El 16 d'abril serà el torn de la celebració del Dia Mundial del Circ, amb tallers oberts al públic a la Plaça del Mercat. Príncep ha avançat també que la pròxima edició del Festival del Teatre i del Circ d'Amposta (Festicam), entre els pròxims 7 i 9 d'octubre, s'eixampla un dia, s'amplia el lloc, el nombre de companyies i vol créixer en assistència.

Comentarios
Multimedia Diari