Analitzen els millors camps per introduir el cultiu del kiwi a la Ribera d’Ebre

En marxa la prova pilot per la qual es busquen alternatives al conreu de fruita dolça a la comarca, afectada pel virus de la sharka

05 marzo 2021 06:40 | Actualizado a 05 marzo 2021 06:45
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Una representació del sector fruiter de la Ribera d’Ebre i tècnics especialistes en cultius de fruiters de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) han visitat aquesta setmana diferents camps de la comarca proposats per fer-hi les plantacions de kiwi aquesta tardor. La introducció del conreu d’aquest fruit a la zona és una prova pilot, en el marc de les propostes del Pla de diversificació de cultius que promou el Departament d’Agricultura per fer front al virus de la sharka, que ha originat danys molt greus als fruiters de pinyol.

La prova pilot permetrà identificar una sèrie de parcel·les amb diferents tipologies de sòls i característiques climàtiques diverses situades a la Ribera d’Ebre. Aquests camps experimentals hauran de servir per valorar si realment és viable el cultiu del kiwi en aquesta comarca, amb quines varietats, i quins problemes s’hi observen. Serà un banc de proves obert a la visita i consulta dels agricultors que hi estiguin interessats. I és que a la zona les característiques del terreny presenten diferent granulometria, i la distància al riu Ebre també influeix en els diferents microclimes, especialment pel que fa a baixes temperatures i humitat, segons detallen els tècnics.

Dins de la prova pilot es plantejaran jornades de transferència per als pagesos i visites a les parcel·les d’aquelles persones que hi estiguin interessades. També es crearà un grup de treball entre personal tècnic de l’IRTA i del Departament d’Agricultura i personal encarregat de dur a terme la prova per compartir coneixements i fer front de manera conjunta als problemes que puguin anar sorgint.

A més, s’experimentaran diferents varietats de kiwi, amb diferent valor de mercat però també amb diferent grau de dificultat de cultiu. Finalment, es provaran diverses estratègies d’ombreig, ja que aquesta fruita originàriament es cultiva en llocs ombrívols i amb una humitat mitjana-alta i de càrrega de matèria orgànica al sòl. «En definitiva, es tracta de provar diferents estratègies exitoses de cultiu per veure com s’adapten a les característiques climàtiques i de sòl de la comarca», remarquen des del Departament d’Agricultura. Els primers kiwis s’esperen per a l’any 2024.En el moment òptim de producció, a partir de cinc anys de la plantació aproximadament, s’hi podrien collir fins a 30.000 kg de fruita per hectàrea.

S’invertiran uns 350.000 euros en la prova pilot, per buscar alternatives complementàries al sector de la fruita dolça, forçat a arrencar conreus de préssec i nectarina i reconvertir molts camps pels efectes del virus de la sharka, que des de 2008 ja ha afectat més de 400 hectàrees d’arbres fruiters de la comarca.

Comentarios
Multimedia Diari