Este sitio web puede utilizar algunas "cookies" para mejorar su experiencia de navegación. Por favor, antes de continuar en nuestro sitio web, le recomendamos que lea la política de cookies.

Apareixen noves estructures medievals d'alt valor en les excavacions a la celòquia del castell d'Amposta

El projecte forma part de la recuperació de la façana fluvial de la ciutat que l'Ajuntament va iniciar fa quatre anys

ACN

Whatsapp
Imatge de les excavacions al castell d'Amposta amb l'arc medieval restaurat l'any 2017, a la dreta. ACN

Imatge de les excavacions al castell d'Amposta amb l'arc medieval restaurat l'any 2017, a la dreta. ACN

Les excavacions arqueològiques efectuades durant aquest passat mes de juny a la celòquia del Castell d'Amposta, en el marc del projecte de recuperació de la façana fluvial de la ciutat, han deixat al descobert noves estructures medievals de "gran valor", segons els experts. Concretament, ha aparegut el tancament parcial del fossat al cantó del riu amb una estructura que dona continuïtat a la de l'arc gòtic restaurat fa tres anys, així com les restes d'arrencament d'un arc de les mateixes característiques. També s'ha pogut alliberar un fossat que arriba arran d'aigua i podria haver estat l'embarcador particular del castellà. S'han enderrocat construccions modernes sobreposades a l'edifici d'accés, que fragmentaven la planta del soterrani.

Les excavacions s'han centrat en la zona del tercer fossat del castell, fins ara ocupat per rebliments de terra i restes de murs d'època moderna de finals dels segle XIX i XX. Al marge d'aquestes troballes, a l'altre extrem de la celòquia, entre la torre del mateix nom i l'embocadura del segon fossat s'han efectuat treballs que han permès identificar restes d'una tàpia possiblement andalusina i les empremtes del traçat de la muralla que resseguia el segon fossat, en un tram del qual fins ara no es coneixia la seva posició.

Es tracta de la primera actuació del projecte que preveu la recuperació i recreixement de la muralla, així com la reconstrucció de l'edifici d'accés, parcialment conservat. També s'alliberaran les construccions modernes i rebliments de terra del tercer fossat, un element defensi el qual no havia estat identificat fins fa poc.

Imatge de les excavacions a la zona del castell d'Amposta, amb el possible embarcador del castellà tocant al riu Ebre. ACN

S'efectuarà una reconstrucció volumètrica conceptual amb una estructura lleugera d'entramat metàl·lic i revestiment de fusta de la desapareguda torre de la celòquia, situada en la part més emergent respecte el riu i farà funcions de mirador. L'actuació es completarà amb la reordenació de l'esplanada interior del recinte perquè pugui acollir actes culturals i socials.

En una visita a les excavacions, acompanyat del director de l'obra, Carles Brull, i l'arqueòloga responsable, Judit Siurana, l'alcalde d'Amposta, Adam Tomàs ha refermat la voluntat de l'Ajuntament de no aturar les ores de recuperació d'un espai "d'un alt atractiu turístic i d'un important valor patrimonial i històric". Segons Tomàs, els treballs han permès recuperar "informació valuosa per conèixer la història de la ciutat".

Segons ha subratllat, la recuperació històrica d'aquests espais històrics suposa una despesa limitada per al consistori per les aportacions d'altres administracions. En el cas del recreixement de l'espai on s'han efectuat les excavacions, comptarà amb una aportació de l'1% Cultural del Ministeri de Foment de 450.000 euros.

Comentarios

Lea También