Aportaran sorra al litoral de l’Ampolla, Deltebre i Buda

Costes planteja una actuació d’emergència abans de l’estiu per recuperar les platges de l'Arenal, Cap Roig, Nen Perdut i Bassa de l'Arena,  a més del cordó que separa el mar de la llacuna dels Calaixos de Buda

28 marzo 2018 09:48 | Actualizado a 05 abril 2018 12:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El servei de Costes a Tarragona del Ministeri de Medi Ambient planteja obres d’emergència al litoral del delta de l’Ebre abans de l’estiu, per tal d’aportar sorra a diverses zones afectades per la regressió i els temporals. Es tracta de les platges del Nen Perdut i la bassa de l’Arena a Deltebre, l’Arenal i Cap Roig (aquesta fora estrictament del Delta) a l’Ampolla, i especialment a l’illa de Buda, que ha tornat a patir enguany el trencament del cordó que separa el mar de la llacuna dels Calaixos de Buda.

Segons fonts de la Subdelegació del Govern de l’Estat, el Consell de Ministres preveu aprovar properament la partida per dur a terme aquesta actuació al conjunt de la demarcació de Tarragona, així com la seva dotació pressupostària. Es tracta de zones afectades habitualment per la pèrdua de sorra durant l’hivern i on els efectes de la regressió que afecta el delta de l’Ebre s’han fet més palesos en els darrers anys.

En el cas de l’illa de Buda, la barra d’arena més exterior ha patit dos trencaments en l’últim any. L’últim va tenir lloc aquest hivern i va provocar una primera actuació d’urgència per part dels propietaris de part de l’illa, d’acord amb el Parc Natural del Delta, la qual va aconseguir tancar el cordó amb el material portat fins al lloc amb tractors. 

Amb tot, l’actuació que es preveu ara per part de Costes, i que requereix també el vistiplau del Parc Natural, és força més important, amb l’aportació prevista de reforç de fins a 19.000 metres cúbics de sorra procedent de punts on aquest material s’acumula, com ara els ports o en el cas del Delta, platges en creixement com el Serrallo.     

Tal com ja va explicar el Diari en un ampli reportatge, els propietaris de la meitat de l’illa de Buda denuncien que aquest important espai natural es troba en una situació límit que requereix l’atenció i la intervenció de les administracions. «Hi ha un abans i un després del trencament de l’any passat. Ara qualsevol temporal o marinada forta pot suposar l’entrada d’aigua del mar a la llacuna, un fet que afecta de forma molt greu l’ecosistema», apunta Guillermo Borés. En aquest sentit, han decidit no quedar-se de braços plegats i han demanat una subvenció al Grup d’Acció Local Pesquer (GAL) de la Mar de l’Ebre, que els permeti adequar un cordó de sorra lineal més robust, que aguanti l’embat del mar i aturi la regressió. Un projecte que suposa una inversió aproximada de 550.000 euros. 

«Però som conscients que no és la solució definitiva». Segons Borés, aquesta passaria per construir un sistema de guardes i esculleres a dins del mar, com a defensa del litoral de l’illa. 

Comentarios
Multimedia Diari