Arrenca l'elaboració del nou pla director de mobilitat a l'Ebre

Ha de permetre millorar les condicions del servei de transport públic i de mercaderies al territori

06 julio 2017 10:48 | Actualizado a 06 julio 2017 11:09
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Aquest dijous al matí s'ha constituit a Tortosa la Taula de Mobilitat de les Terres de l'Ebre. El nou organisme ha d'elaborar un nou pla director de mobilitat per al territori que es preveu que estiga llest al llarg del 2018.

La taula està formada per representants dels ajuntaments, consells comarcals, l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE) i la Generalitat. La voluntat del Govern és treballar conjuntament amb els agents i administracions locals la millora de les condicions de mobilitat de les Terres de l’Ebre.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha defensat que la planificació d'infraestructures i serveis de transport públic per a l'Ebre s'ha de fer de manera "articulada i consensuada". Rull ha avançat que la redacció del nou pla de mobilitat tindrà una part de participació pública on, a través de grups de treball, hi col·laboraran organitzacions, entitats i institucions del territori.

Rull ha defensat que aquesta és “una de les expressions més clares d’equilibri territorial. D’una banda, perquè dotem el territori dels instruments per governar-se ell mateix i, de l’altra, perquè podrem fer polítiques de planificació estratègica solvents”

Rull ha explicat que s’ha descartat la creació d’una Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM) a l’Ebre perquè “amb la Taula podem fer el mateix i no ens cal crear una estructura externa on s’hauria de fer despesa per a funcionament ordinari”.

L’altre motiu pel qual es descarta la ATM i es crea la Taula és perquè, segons el conseller, aquesta permetrà gestionar conjuntament la mobilitat a les Terres de l’Ebre fins a l’establiment definitiu a tot Catalunya del nou model de mobilitat dins del projecte de la T-Mobilitat. Aquest projecte de T-Mobilitat funcionarà a nivell de país i suposarà tarifes personificades pels quilòmetres realitzats (sent més barat per qui use més el transport públic). Rull també ha defensat que “a les ATM les societats civils no hi participen, mentre que a la Taula sí que podran”.

El conseller també ha avançat que el Ministeri de Foment té previst fer una actuació pel que fa a la l’alta velocitat entre València i Barcelona. Però el Govern rebutja la proposta per crear una doble plataforma ferroviària de València a Castelló per poder connectar Catalunya i el País Valencià amb alta velocitat perquè la creació de quatre vies en aquest nou tram tornarà a convertir en un "coll d'ampolla" el tram de Castelló a Tarragona, on encara s'està enllestint la doble via.

Trens Dignes lamenta la decisió

La Plataforma Trens Dignes, per la seua banda, ha lamentat la creació d’aquesta Taula de Mobilitat enlloc de la desitjada ATM. “La llei 009/2003 de la Mobilitat diu que s’ha de crear l’ATM a l’Ebre. Portem 14 anys de retard. No ens entra al cap per què una Taula i no una ATM quan ho diu la llei”, han expressat des de la plataforma. “No té les mateixes funcions ni atribucions. És només un succedani”. Segons la plataforma, “la Taula formula, proposa i analitza, però no executa com una ATM”.

Pel que fa a la T-Mobilitat, l’entitat afirma que “l’experiència d’aquest territori quan les coses comencen primer a Barcelona és que després aquí no arriben i es torna a canviar tot perquè no funciona, de forma que aquí les millores mai s’obtenen”.

Comentarios
Multimedia Diari